Cum va fi sărbătorită Unirea pe 27 martie la Chişinău. „Kremlinul vrea şi Primăria Chişinău, dar nu cred că au vreo şansă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de manifestaţii dedicate unirii Basarabiei cu România vor fi organizate de către Primăria Chişinău în parteneriat cu Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe pe data de 27 martie.

Astfel, la ora 11.00, dis-de-dimineaţă,  vor fi depuse flori la mormintele deputaţilor care au făcut parte din Sfatul Ţării, înmormântaţi la cimitirul central din capitală. După care, la Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice, localul în care a fost votată Unirea, va avea loc o conferinţă.

Totodată, pe parcursul zilei vor fi distribuite mai multe pliante cu cei şapte primari de Chişinău care au fost deputaţi în Sfatul Ţării, dar şi cu deputaţii care au votat Unirea. Acestea vor fi distribuite în şcolile şi liceele din Chişinău. Pe 27 martie, chişinăuienii sunt aşteptaţi la o expoziţie de drapele istorice ale lui Petru Costin.

În cadrul şedinţei operative a Primăriei din 23 martie curent, edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, nu s-a abţinut fără să comenteze alegerile din Găgăuzia şi prezenţa Rusiei în Republica Moldova.

„Este un eveniment istoric important (27 martie 1918). E un subiect delicat cu Unirea, dar nici chiar aşa- să arborezi steagul Rusiei la alegerile din Găgăuzia. Trăim o situaţie destul de paradoxală. Pentru a doua oară în trei luni de zile participă direct Kremlinul la evenimente importante, dar nu Republica Moldova. Kremlinul câştigă în Parlamnet, Transnistria este ocupată din 1992 de către ruşi, alegerile din Găgăuzia tot de ruşi sunt câştigate. Următoarea ţintă va fi Primăria Chişinău. Nu cred că au vreo şansă. Miliardul de euro a plecat in Rusia, cu ajutorul ruşilor am devenit mai săraci. Eu nu cred ca toţi locuitorii din Găgăuzia au avut posibiliatea să meargă în Rusia şi să vadă cum trăiesc oamenii de acolo. Propagandă se face la televizor”, a declarat Chirtoacă.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu România. Pentru Unire au votat 86 din cei 135 de deputaţi prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării.

Trei s-au pronunţat împotrivă, iar 36 s-au abţinut. Rezultatul votării a fost însoţit de aplauze şi strigăte: "Trăiască Unirea cu România!". Actul de Unire fost semnat de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, vicepreşedintele Pantelimon Halippa şi secretarul Ion Buzdugan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite