Cum a creat mass-media rusă falsul privind exproprierea moldovenilor în cazul Unirii cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa rusă a scris că cetăţenii moldoveni vor fi expropriaţi în cazul în care se va săvârşi Unirea Republicii Moldova cu România. Aceste ştiri au fost preluate de pe site-urile propagandei ruse care au scris despre exproprierea cetăţenilor ucraineni în favoarea polonezilor. În articolele preluate de presa rusească de la Chişinău, cuvântul „Ucraina” a fost pur şi simplu înlocuit cu „Republica Moldova”, iar „Polonia” - cu „România”.

Presa prorusă din Republica Moldova a distribuit în ultimul timp mai multe ştiri despre retrocedarea pământurilor „istorice” Poloniei, dar şi a proprietăţilor cetăţenilor Ucrainei. Presa rusă a mai scris că cetăţenii moldoveni vor fi, la fel, expropriaţi în cazul unirii Republicii Moldova cu România.

Un articol cu privire la retrocedare a fost publicat pentru prima dată pe site-ul rusesc „Ritm Evrazii” (Ritmul Eurasiei). În acel articol nu s-a vorbit nimic despre Republica Moldova, doar despre Ucraina.

„Încă în cadrul discuţiilior despre oportunitatea semnării Acordului de Asociere dintre Ucraina şi UE, cetăţenii ucraineni au fost avertizaţi că, după intrarea în vigoare a documentului, va intra în vigoare şi legea retrocedării. Acest lucru se va întâmpla, deoarece documentul de asociere prevede implementarea necondiţionată a tuturor normelor juridice ale Uniunii Europene, printre acestea este şi retrocedarea”, se menţiona într-un articol întitulat „Dansul pe greble sau despre cum Ucraina va restitui proprietăţile poloneze”.

Ucrainenii au început să fie speriaţi cu întoarcerea terenurilor şi proprietăţilor de către mass-media rusă înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE în anul 2014. Această temă fost readusă în spaţiul public la sfârşitul anului 2015 după ce s-a activizat una din organizaţiile poloneze proruse. Atunci, mass-media a scris că Ucraina va fi obligată să întoarcă Poloniei pământurile care le-a aparţinut.

foto fake

Contextul moldovenesc a apărut mai târziu în articolele din publicaţiile proruse Moldavskie Vedomosti şi Komsomolskaia Pravda, dar şi pe site-ul mişcării civice „Alegerea Moldovei” care militează pentru „prietenia cu Rusia”.

Precizăm că Acordul de Asociere nu prevede retrocedarea, deoarece această problemă nu ţine de competenţa UE. Retrocedarea este posibilă doar după ce două state adoptă o lege specială, iar condiţiile sunt stabilite de aceste state.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite