Cum funcționează fabrica de manevre judiciare de la Căușeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă o companie, de această dată una de stat din Ucraina, s-a ales cu o decizie dubioasă emisă de magistrații de la Judecătoria Căușeni. Instanța a decis aplicarea sechestrului pe cinci milioane de dolari ale companiei Energoatom în favoarea unei firme offshore.

Autorităţile susţin că numărul mare al cazurilor de preluare frauduloasă a averii unor întreprinderi locale şi străine denotă faptul că operează o grupare criminală.

JUSTIŢIE MOLDOVENEASCĂ Fostul ministru de Interne şi ex-comisarul general, spălaţi de "7 aprilie"

La 25 noiembrie 2011, Judecătoria Căuşeni a adoptat o încheiere prin care a dispus aplicarea sechestrului şi urmărirea sumei de cinci milioane de dolari (circa 60 milioane de lei) ce aparţine întreprinderii de stat Energoatom din Ucraina şi care se află pe conturile corespondente şi alte conturi de la banca ucraineană Raiffeisen Bank Aval.

„CEREREA MEA NU MAI ESTE VALABILĂ"

Potrivit deciziei semnate de Veronica Nichitenco, preşedintele Judecătoriei Căuşeni, sechestrul se aplică „în scopul stingerii datoriei Energoatom, în sumă de 23,08 milioane de dolari, faţă de Remington WorldWide Limited".

Un judecător de la Curtea Supremă de Justiţie: „Transnistria este un stat separat"

Justiţie la foc automat: o mie de dosare la un magistrat

Încheierea instanţei s-a făcut în baza unui demers făcut încă la 22 aprilie 2004 de executorul judecătoresc Tamara Macarova. Aceasta, spune că deja de doi ani nu mai lucrează executor şi se arată nedumerită că în baza demersului depus acum şapte ani s-a adoptat o asemenea hotărâre.

„Cererea mea, din 22 aprilie 2004, de aplicare a sechestrului nu mai este valabilă şi cred că aici s-a comis o ilegalitate. De acest caz trebuia să se ocupe un nou executor", a afirmat Macarova. Ruslan Harcenko, reprezentantul Raiffeisen Bank Aval, a precizat că decizia instanţei din Căuşeni contravine prevederilor articului 92, paragraf 1, din Codul de Executare al Republicii Moldova. Astfel, potrivit acestuia, banii de pe conturile corespondente ale unei bănci nu ar trebui să fie pasibili pentru sechestru.

Curtea Supremă de Justiţie dă dreptate acţionarilor sloveni de la MAIB

(FOTO) Chișinău: Cinci judecători compromiși la CEDO vor șefia Curții Supreme de Justiție

Totodată, Harcenko a precizat că atât Energoatom, cât şi banca nu au putut contesta decizia instanţei pentru că, deşi au trecut două luni de la adoptarea ei, părţile nu au primit textul integral.Acesta nu este singura hotărâre a unei instanţe moldoveneşti îndreptată contra Raiffeisen Bank Aval sau a Energoatom, mai susţine reprezentantul băncii. „Din cauza unor astfel de decizii, în anul 2005, banca şi-a închis toate conturile pe care le avea în Moldova. Cu toate acestea, sunt sigur că Remington va încerca să legalizeze decizia instanţei din Căuşeni în Ucraina sau Rusia, pentru a putea scoate bani de conturile deţinute de bancă", afirmă Harcenko.

Magistrat „raider" cercetat penal: „Nu am săvârşit nicio infracţiune"

Firma Remington WorldWide Limited din Gibraltar, care este acţionar la Moldinconbank, nu este la prima încercare de a obţine în baza unor hotărâri din Căuşeni sume de zeci de milioane de dolari de la întreprinderi de stat din Ucraina. Conform unor surse, compania ar fi controlată de un fost deputat moldovean şi face parte dintr-o reţea întreagă de întreprinderi ce operează în toată regiunea. De activitatea acestora se arată îngrijorate atât autorităţile de la Chişinău, cât şi cele de la Kiev.

Promit să combată fenomenul

Premierul Vlad Filat a anunţat vineri că procesul în cazul întreprinderii Registru, de la care două firme pretind peste 41 de milioane de dolari, este doar un început pentru a investiga ce se întâmplă cu adevărat şi în alte cazuri. „Vom demara analize vizavi de numeroase acţiuni judiciare iniţiate în trecut, care s-au soldat cu preluări frauduloase ale pachetelor de acţiuni", a precizat oficialul.

Află cine sunt judecătorii care au dat undă verde atacurilor raider din Republica Moldova

Ce-a mai rămas după atacurile raider din Republica Moldova: multe întrebări şi coincidențe

Filat a readus în discuţie şi cazurile de falimentare şi de implicare în procese judiciare de durată, prin intermediul judecătorilor, a procurorilor şi al executorilor judecătoreşti la un şir de companii. Printre acestea se numără Glodeni-Zahăr, Eventis-Mobile, RED Nord, Cristal-Flor, Termocom etc.

Premierul nu a oferit nume, dar a enumăratcu exemple în care se spune că a operat un fost deputat moldovean cunoscut şi ca „raiderul numărul I din spaţiul CSI". Vlad Filat a menţionat şi cazul în care o companie din Ucraina pretinde peste 60 milioane de dolari de la întreprinderea Moldelectrica.

Documente false în cazul atacului de tip raider la întreprinderea Registru?

Premierul Vlad Filat îl acuză pe un milionar de atac raider la Guvern

Compania lui Boris Birstein anunţă că nu practică atacuri raider. Insistă însă să primească 41 milioane de dolari de la Guvern

Potrivit unor surse din Ucraina, şi în cadrul vizitei din 18 ianuarie, de la Kiev, preşedintele Marian Lupu a discutat cu omologul său măsurile de contracarare a acţiunilor unui grup criminal, care acţionează în ambele state şi care pune în pericol securitatea energetică ale acestora.

„Pentru a combate acest fenomen este nevoie de un complex de măsuri de ordin legal. Astfel, modificările la legislaţie făcute anul trecut pot bloca asemenea acţiuni în sistemul bancar, dar restul întreprinderilor rămân sub lovitură", susţine Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite