Cum a fost sărbătorit festivalul „Tulburel” la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatorii au fost ademeniţi de vinul tânăr şi bucatele tradiţionale. FOTO: Natalia Munteanu
Vizitatorii au fost ademeniţi de vinul tânăr şi bucatele tradiţionale. FOTO: Natalia Munteanu

Vizitatorii Festivalului vinurilor tinere „Tulburel” de la Moldexpo s-au putut bucura de tulburel, must, carne friptă, cârnăciori şi plăcinte.

Muzică populară, gustări calde, prepeliţe, plăcinte poale în brâu, frigărui şi de mult vin au avut parte vizitatorii Festivalului Tulburel din acest an. Mai mulţi producători de vinuri din Republica Moldova au scos la vânzare vinuri vechi şi tinere dintre cele mai bune soiuri, dar şi must din struguri albi.

Tulburel şi voie bună

Pentru un litru de vin alb sau roşu, produs anul acesta, cumpărătorii plăteau între 20 şi 30 de lei. „Am cumpărat un vin gras, din struguri negri. E bun pentru sânge”, spune o femeie. 

Unii vizitatori treceau pe la toate gheretele, degustau tulburelul şi se pronunţau asupra calităţilor lui. „Vin sec, acru, cu arome de fructe de pădure”, spune un bărbat care şi-a cumpărat o sticlă de vin pentru casă.

tulburel

Mulţi vizitatori au ales să stea la mese şi să se înfrupte din bucatele puse la dispoziţie. „E un vin de casă acru, e tare. Noi preferăm vinurile de desert”, spune o tânără familie.

De la festival nu au lipsit tinerii, care au venit pentru distracţie şi voie bună. „Îmi place foarte mult festivalul. Ne simţim bine aici. Vinul e ca şampania, dulce şi aromat”, spun doi băieţi. 

La Moldexpo, unii oameni au venit cu bucate preparate acasă (plăcinte la tigaie, brânză de oi cu roşii, mezeluri etc) şi cu dorinţa de a gusta din primul vin din acest an, dar şi cu multă dispoziţie de a petrece frumos timpul liber. „Am venit la acest festival pentru a vorbi cu lumea, e o tradiţie de familie de a petrece timpul cu prietenii”, spune alt vizitator care era la masă cu prietenii şi familia. 

Vin produs după metoda tradiţională 

Vinificatorii au adus vinuri tinere, must şi chiar suc din struguri pentru toate gusturile. „Suntem o vinărie de centru-sud, avem podgorii în raioanele Cahul, Leova, Cimişlia şi Hânceşti. Producem vin după metoda tradiţională -  vin de casă. La zdrobirea strugurilor se înlătură ciorchinele din procesul fermentării. La păstrare se exclude contactul cu oxigenul (aerul). Folosim bioxid de carbon pentru conservare”, a menţionat vinificatorul de la vinăria „Ţaralunga”. 

tulburel

Cei de la Vinuri Ialoveni au venit la târg doar cu vinuri vechi, produse în anii 1988-1995, deoarece la moment fabrica este în restructurare şi nu se produc vinuri noi, comercializează ce mai au în rezerve. 

Un vinificator din raionul Străşeni ne spune şi câteva sfaturi de producere şi consum a vinului. „Cel mai bun vin de casă conţine puţin zahăr şi puţină apă. Vara se beau vinuri albe de muscat, toamna se bea cabernetul, iar iarna vinul roşu, cagor”.

Dovleac, pufuleţi şi obiecte artizanale 

Iarmarocul vinului a devenit, însă, şi un prilej pentru alţi agenţi economici de a-şi vinde marfa, chiar dacă nu ţine de domeniul vinificaţiei. Pe lângă vin, must şi bucate tradiţionale, în vânzare, puteau fi găsite produse apicole, fructe, legume, pufuleţi din făină de porumb produse în satul Varvareuca din raionul Floreşti şi un sortiment variat de bostani. „Am adus 15 soiuri de dovleac, pentru consum şi decor. Dovleacul se spală, se scot seminţele şi se poate umple cu carne, legume, orez, fasole şi cu ce mai are omul, după care se coace în cuptor”, a declarat Ion Ciocan, producător agricol din satul Lozova, raionul Străşeni. 

tulburel

În cadrul sărbătorii, a fost organizată şi o expoziţie de obiecte artizanale şi hand-made, unde erau expuse oale, ulcioare şi suvenire din ceramică, compoziţii din pănuşi, bijuterii şi ustensile pentru bucătărie etc. Fetele îşi puteau alege diverse flori şi broşe pentru păr confecţionate manual, dar şi coroniţe, cercei şi alte accesorii. 

Activităţile au fost coordonate de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din Republica Moldova. Evenimentul dedicat vinurilor tinere a avut loc în cadrul sărbătorii „Ziua Naţională a Vinului”. Din cauza acţiunilor de protest desfăşurate în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în acest an evenimentul a fost marcat într-un format nou.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite