Cum va arăta monumentul limbii române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi sculptori din România care au câştigat concursul organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei vor realiza un monument al limbii române ce va fi instalat în faţa sediului instituţiei, până pe 31 august.

În cadrul concursului, juriul specializat a avut de ales între 21 de proiecte prezentate de 14 sculptori, pictori, arhitecţi şi o scriitoare din Republica Moldova şi din România. Principalele condiţii erau ca sculptura „să reflecte istoria luptei pentru limbă şi să fie un omagiu adus creatorilor limbii române“.

„E un eveniment istoric, pentru că este vorba despre un simbol care reprezintă fiinţa noastră naţională, istoria noastră şi toate etapele luptei pentru limba română. Câştigători vor fi toţi participanţii, pentru că primarii altor localităţi se interesează de aceste proiecte“, a declarat academicianul Mihai Cimpoi, membru al juriului.

Ieri, după câteva ore de prezentări, organizatorii au anunţat proiectul câştigător. Semnat de sculptorii români Vlad Basarab şi Andrei Cibotaru, acesta înfăţişează o carte deschisă în plan circular. „Pe paginile cărţii vor fi gravate simboluri şi inscripţii romane găsite pe teritoriul Daciei, fragmente din poeziile româneşti. Vor fi reprezentaţi cei mai importanţi poeţi: Mihai Eminescu, Grigore Viegu, Alexei Mateevici, Lucian Blaga ş.a. Manuscrisele lor vor fi transferate prin tehnica laser pe tablă de cupru“, ne-a declarat Vlad Basarab.

ÎN COASTA UNUI MONUMENT SOVIETIC

Potrivit artistului, monumentul va avea o înălţime de 6,5 metri şi va fi amplasat pe un soclu cu un diametru de aproximativ 20 de metri. „Cartea este un simbol universal, care ne uneşte, este o sinteză a memoriei colective. Dacă se făcea un asemenea monument în România, n-aş fi dat dovadă de atâta entuziasm. În acest caz, este, în primul rând, o reparaţie istorică faţă de basarabenii care au suferit atât de mult. Am vrut demult să vin aici şi acum am o ocazie extraordinară să mă şi integrez în cultura locală“, mărturiseşte autorul proiectului.

„Cartea“ va fi aşezată în scuarul Academiei de Ştiinţe. Tot acolo se află, însă, încă din 1976, un monument sovietic numit „Eliberarea“. „Am avea nevoie de mai mult spaţiu, dar nu vrem să intrăm într-un conflict. Acel monument trebuia dat jos de ani de zile, pentru a respecta mai ales memoria ţăranilor şi intelectualilor deportaţi din Basarabia“, menţionează Vlad Basarab.

MONUMENT NEPREŢUIT

Alţi oameni de creaţie au prezentat la concurs machete în diverse forme: coloană cu luceafăr în vârf, nai stilizat, etajeră cu litere din cărţi, cruce de lemn, balanţă sau obelisc încununat cu acvilă. Monumentul urmează să fie instalat până pe 31 august, când pe ambele maluri ale Prutului este marcată Ziua limbii române. Bugetul necesar urmează să fie prezentat de către autorii proiectului. Organizatorii susţin că de această dată banii nu sunt o problemă.

„Acest monument nu are preţ. El va reflecta lupta noastră pentru independenţă, pentru libertate, pentru limba noastră. Bineînţeles, avem nişte rezerve financiare. De asemenea, ne vom adresa Guvernului şi municipalităţii, dar şi oamenilor de afaceri. Deja ne-au sunat câţiva care sunt gata să finanţeze acest proiect“, spune Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite