Cum îi va afecta pe moldoveni decizia Moscovei de a limita perioada de şedere a imigranţilor în Rusia

Cum îi va afecta pe moldoveni decizia Moscovei de a limita
perioada de şedere a imigranţilor în Rusia

Potrivit legii străinii care nu au viză se pot afla pe teritorul Federaţiei Ruse doar 90 de zile timp de şase luni FOTO: Arhivă

Pe 1 ianuarie în Federaţia Rusă a intrat în vigoare o lege ce limitează perioada de şedere a imigranţilor pe teritoriul Federaţiei Ruse. Specialişii susţin că măsura va afecta muncitorii moldoveni necalificaţi care vor reveni în Republica Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit legii, imigranţii fără vize se pot afla în Rusia 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Cei care vor pleca în Federaţia Rusă fără viză şi vor depăşi termenul stabilit ar putea primi o interdicţie de până la zece ani.

Decizia Moscovei îl va afecta şi pe Vitalie Cebăniţă (47 de ani) din radionul Edineţ, care munceşte de câţiva ani în Federaţia Rusă. „Am lucrat şi în Franţa, dar în Rusia îmi găsesc de lucru mai uşor. Acum lucrez în construcţii“, spune bărbatul care de sărbători a venit în Republica Moldova.

Deocamdată nu ştie ce va face când va reveni la muncă, dar speră să găsească o soluţie pentru că are nevoie de bani. „După sărbători trebuie să revin în Rusia. Înainte ieşeam din ţară şi reveneam fără nicio problemă acum probabil o să-mi iau patentă sau permis de muncă. Nu ştiu ce-o să fac“, spune bărbatul.

„Nu este un atac la adresa Ucrainei şi Republicii Moldova“

Experţii susţin că trebuia să ne aşteptăm la o astfel de decizie din partea Federaţiei Ruse. „Nu trebuie să punem accentul doar pe Republica Moldova pentru că în Federaţia Rusă vin imigranţi din mai multe state. Cu părere de rău, autorităţile ruse nu pot face faţă unui val mare de imigranţi, iar aceasta este una dintre deciziile care va soluţiona problema până va apărea o nouă politică de imigrare ce va reglementa şi monitoriza intrările şi ieşirile din Federaţia Rusă. Şi UE s-a lovit cu aşa problemă în anii 80“, susţine experta Viorica Antonov de la IDIS „Viitorul“.

Totodată, specialista spune că decizia nu este împotriva Moldovei sau a Ucrainei. „Rusia oferă locuri de muncă foarte bune pentru persoane cu salarii destul de mici, unde nu s-ar angaja ruşii: în construcţii, prestări de servicii etc. E un lucru normal şi nu trebuie să-l privim ca pe un atac la adresa Republicii Moldova sau a Ucrainei“, explică Viorica Antonov.

„O parte din moldoveni vor reveni“

„Această măsură ne va afecta pe intern. O parte dintre moldoveni vor fi nevoiţi să revină în ţară, iar noi nu suntem încă în stare să le oferim locuri de muncă. Muncitorii calificaţi îşi vor păstra locurile de muncă se vor întoarce însă cei nu prea au şanse de a obţine un loc de muncă pe o perioadă conctretă vor fi nevoiţi să revină“, afirmă Viorica Antonov.

Care sunt posibilele soluţii? „Trebuie să fie create locuri de muncă. Autorităţile trebuie să faciliteze unele politici fiscale pentru proprietarii de întreprinderi mici şi mijlocii ca să aibă posibilitate să creeze locuri de muncă. În acelaşi timp e nevoie să luptăm cu salariile în plic. Mai este nevoie de investiţii, dar pentru aceasta avem nevoie ca legislaţia să funcţioneze“, concluzionează experta Viorica Antonov.

Anterior, după trei luni de şedere în Rusia, imigranţii puteau părăsi teritoriul Federaţiei Ruse, iar la scurt timp puteau reveni în ţară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările