Cum ne aduce liturghia de Învierea Domnului trăită la mănăstire mai aproape de cele sfinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru monahi ne spun de ce merită să întâmpinăm Paştele într-o mănăstire, în loc să mergem la biserica din sat sau din cartier. „E ceva aparte să trăieşti slujba de Înviere la o mănăstire“, ne asigură ei.

Vrei să te bucuri, anul acesta, de un Paşte frumos, memorabil, fără nervi, bucate cumpărate la preţuri umflate şi fără să te calci pe picioare cu jumătate de oraş, la slujba de Înviere? Ia-ţi familia sau prietenii şi du-te la o mănăstire. Reporterii „Adevărul“ au găsit pentru tine cele mai potrivite destinaţii de pelerinaj din ţară, unde ai şansa să trăieşti cu tot sufletul această sfântă sărbătoare creştină.

„O Înviere, aşa cum se face la mănăstire, nu-i totuna cu cea făcută într-o biserică de la oraş sau din vreun sat oarecare. Avem un cor special care ne cântă la slujbă, iar liturghia pe care o susţinem e astfel făcută încât enoriaşii să nu obosească. Ei trebuie să simtă bucuria trezirii lăuntrice din post“, susţine Cozma Ceaglei, de la Mănăstirea Noul Neamţ, din Chiţcani. Potrivit ieromonahului, la acest locaş sunt disponibile 100 de locuri de cazare pentru pelerinii care doresc să înnopteze aici. Totodată, enoriaşii sunt invitaţi şi la masa festivă din prima zi de Paşti, pe care o servesc împreună cu călugării.

Trăire aparte

Dacă doreşti să petreci sărbătoarea pascală la Mănăstirea „Sfânta Treime“ din Saharna, raionul Rezina, află că acolo sunt disponibile circa 40 de paturi pentru vizitatori, iar câteva camere sunt amenajate pentru familii. La fel ca la alte mănăstiri, cazarea şi masa sunt asigurate gratis de către călugări, însă e recomandabil să laşi nişte bani pentru femeile care au grijă de curăţenia locaşului.

„E ceva aparte să trăieşti slujba de Înviere la o mănăstire. Chiar dacă liturghia e aceeaşi ca-n orice biserică, fiecare icoană din mănăstire, fiecare piatră, fiecare monument istoric este îmbibat cu trecerea veacurilor care s-au petrecut. Cred că acest lucru dă un caracter mai deosebit slujbei, faţă de bisericile din oraş“, ne spune şi arhimandritul Adrian Baciu, stareţul Mănăstirii din Saharna.

În pelerinaj, la Căpriana

La fel de atractiv este şi un pelerinaj de circa trei zile la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ din Căpriana. Pe lângă slujba din noaptea de Paşti ai posibilitatea să înnoptezi într-una dintre cele şase chilii din incinta locaşului de cult. Apoi, a doua zi, serveşti masa festivă împreună cu călugării, fapt permis doar cu ocazia sărbătorii pascale.

„Mănăstirea a fost dintotdeauna un loc aparte, fiindcă aici e o rânduială mai deosebită a rugăciunilor. Textul care se cântă la slujba Învierii este unul şi acelaşi. Dumnezeu este şi la mănăstire, dar şi la parohie. Însă anturajul mănăstirii, călugării, te leagă într-un mod aparte de sfânta sărbătoare a Paştelui. Sunt nişte momente sufleteşti importante pe care în altă parte le găseşti mai greu“, ne explică şi stareţul Filaret Cuzmin.

Printre măicuţele de la Hagimus

Pentru un pelerinaj de Paşti mai aparte, îţi recomandăm şi Mănăstirea „Sfintele Mironosiţe Marta şi Maria“ din comuna Hagimus, raionul Căuşeni. Acest locaş aflat în grija câtorva măicuţe este vizitat în special de pelerini sosiţi din România, Ucraina, Rusia şi Germania, după cum ne spune maica Teodora Ochişor. Acum, de Paşti, o bună parte dintre cele zece locuri de cazare pentru vizitatori au fost deja rezervate de câteva familii de peste Prut. „Bucuria şi însemnătatea sărbătorii este oriunde. Pentru unii pelerini mai contează şi felul în care decurge rugăciunea. În mănăstire, cântările sunt mai melodioase, mai din inimă. Depinde de la om la om“, ne spune măicuţa

Turul mănăstirilor româneşti

În cazul în care îţi doreşti să întâmpini Paştele într-o mănăstire de peste Prut, află că, prin intermediul Mitropoliei Basarabiei, poţi pleca într-o călătorie de trei zile, între 19 şi 21 aprilie, timp în care vizitezi 15 dintre cele mai frumoase mănăstiri româneşti. Printre acestea sunt Horezu, Prislop, Haţeg, Tismana, Laici, precum şi mănăstirile din Sibiu, Hunedoara, Braşov şi Târgovişte.

O altă variantă ar fi să vă deplasaţi singur în judeţul Neamţ, de exemplu, iar acolo să vă cazaţi în camerele disponibile din casele aflate în satele mănăstireşti şi pensiunile din comuna Agapia sau Văratic. Acestea oferă pachete turistice de trei zile, din noaptea Învierii şi până în a doua zi de Paşte, la preţuri cuprinse între 1.000 şi 2.200 de lei româneşti de persoană. Preţul include trei nopţi de cazare şi toate mesele incluse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite