Criză de medici în Republica Moldova. Majoritatea spitalelor raionale duc lipsă de specialişti

Criză de medici în Republica Moldova. Majoritatea spitalelor raionale duc lipsă de specialişti

FOTO pixabay

Criza lucrătorilor medicali din Moldova devine tot mai acută şi se manifestă pe toate segmentele sistemului medical din ţară. Moldova are deficit de medici de familie, de specialişti în sănătate publică, de medici şi asistenţi în spitale, laboratoare etc., scrie portalul Sănătate INFO, citat de Adevărul.

Potrivit sursei citate, experţii în sănătate afirmă că de vină sunt salariile mici, lipsesc reformele adecvate, inclusiv o strategie a resurselor umane, care i-ar motiva pe lucrătorii medicali să se angajeze.

Doar Chişinăul e mai asigurat cu cadre medicale, aici fiind concentrate practic cele mai importante spitale din ţară. În schimb, raioanele sunt nevoite să caute ani la rând specialişti, care încă se lasă aşteptaţi.

Situaţia e aceeaşi aproape în toate centrele raioanele. Doar numărul locurilor vacante este diferit. Variază de la câteva zeci până la peste 100. Managerii de spitale spun că sunt nevoiţi să prelungească de câteva ori termenele de concurs în speranţa că poate ajunge şi la ei un specialist.

De exemplu, spitalul raional din Glodeni are plasat pe pagina web un anunţ de angajare a 29 de medici de diverse specialităţi şi un asistent medical în sala de operaţie. Instituţia caută, inclusiv pentru secţia consultativă şi asistenţa medicală de urgenţă, oftalmolog, urolog, pediatru, internist, radiolog, traumatolog, ginecolog-obstetrician, etc. instituţia îi vrea pe jumătate de salariu.

Directorul instituţiei, Vasile Lazăr, a menţionat pentru Sănătate INFO că în mare parte are nevoie să-i înlocuiască pe medicii pensionari, care reprezintă 47 la sută din personal, dar şi să acopere locurile vacante unde nu există niciun doctor. Acum o săptămână anunţul de angajare expira la sfârşit de iulie. Astăzi vedem că este prelungit până la sfârşit de august.

Spitalul, spune managerul, se confruntă cu lipsa de cadre deja de 10 ani.

Citiţi continuarea subiectului pe Sănătate INFO.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: