COVID-19 în R. Moldova. Mai mulţi medici intenţionează să depună cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecţie

COVID-19 în R. Moldova. Mai mulţi medici intenţionează să depună cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecţie

FOTO simbol

Avocatul poporului din R. Moldova, Mihai Cotorobai, susţine că a primit mai multe semnale precum că un număr impunător de medici intenţionează să depună cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecţie, în contextul luptei împotriva COVID-19, care ar oferi o siguranţă personalului medical în momentul acordării asistenţei medicale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihail Cotorobai consideră că există pericolul ca în perioada stării de urgenţă, din cauza neasigurării cu echipament tehnico-material necesar pentru protecţia personalului medical, mai mulţi medici să-şi dea demisia iar angajatorul va fi pus în situaţia de a respecta acest drept, garantat de legislaţia Republicii Moldova. 

Potrivit lui, în condiţiile epidemiologice din ţară concedierile în masă ale personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate şi la probleme grave legate de asigurarea securităţii şi sănătăţii publice din ţară.

În acest sens, avocatul poporului a transmis un demers către preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale, prim-ministrul, Ion Chicu, prin care solicită să fie identificate de urgenţă fonduri suplimentare, pentru asigurarea condiţiilor adecvate protecţiei lucrătorilor medicali de contaminare cu COVID-19, atât la nivel de  instituţii medicale spitaliceşti,  cât şi la nivel de asistenţă medicală primară.

Mihail Cotorobai accentuează că informaţiile au parvenit nu doar din instituţiile medico-sanitare publice care asigură tratamentul şi diagnosticarea cetăţenilor infectaţi sau suspecţi de COVID-19, dar şi de la personalul medical din alte instituţii medico-sanitare publice (inclusiv raionale), care consideră că nu este suficient protejat pentru eventuale intervenţii medicale cu implicarea acestei categorii de pacienţi.

Avocatul Poporului aminteşte de faptul că Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic nr. 264 din 27.10.2005, în art. 18 asigură dreptul medicului de a refuza efectuarea anumitor intervenţii medicale, în lipsa posibilităţilor tehnico-medicale necesare. Acest drept, la fel este stipulat şi în pct. 69 al Secţiunii a 7-a a Hotărârii Guvernului Nr. 192 din 24-03-2017 cu privire la aprobarea Codului deontologic al lucrătorului medical şi al farmacistului.

Avocatul Poporului subliniază că anume riscul major de îmbolnăvire şi lipsa condiţiilor adecvate de muncă, motivează refuzul multor lucrători de a activa, ceea ce inevitabil se va răsfrânge asupra accesului şi calităţii serviciilor medicale acordate  pacienţilor. Măsurile recomandate sunt imperios necesare atât pentru a asigura respectarea dreptului pacientului la servicii medicale de calitate, cât şi în vederea asigurării securităţii angajaţilor sistemului sănătăţii care sunt puşi în risc major de îmbolnăvire din cauza condiţiilor neconforme de muncă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: