Coronavirus în Moldova. Detalii despre pacienţii confirmaţi cu COVID-19

Coronavirus în Moldova. Detalii despre pacienţii confirmaţi cu COVID-19

FOTO simbol sursa Mediafax

Din cele patru persoane confirmate sâmbătă cu noul tip de coronavirus, două s-au îmbolnăvit ca urmare a transmiterii locale. Acest lucru s-a constatat în urma investigaţiilor suplimentare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un caz este vorba despre un bărbat care s-ar fi infectat de la soţia revenită din Italia. În cel de al doilea caz, o tânără, care este însărcinată, a contractat virusul de la soacră. Informaţiile au fost prezentate către ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, transmite IPN.

Duminică, după şedinţa Punctului Focal Naţional, ministra a menţionat că au fost izolate şi rudele pacienţilor cu transmitere locală, cu care au intrat în contact. Celelalte două cazuri, din cele patru anunţate sâmbătă, sunt de import, din Marea Britanie şi Franţa.

Din cei 12 pacienţi confirmaţi cu COVID-19, doi sunt în stare gravă. O femeie a fost transferată astăzi la Spitalul Clinic Republican, fiind internată la terapie intensivă. Ceilalţi pacienţi sunt în stare de gravitate medie, cu dinamică pozitivă. Persoanele confirmate cu COVID-19 sunt din municipiul Chişinău şi din raioanele Floreşti, Basarabeasca, Soroca, Râşcani, Cahul şi Hânceşti.

Legat de alegerile din Hânceşti, Viorica Dumbrăveanu a spus că Ministerul ar fi optat pentru sistarea scrutinului, dar nu a avut pârghii legale în acest sens.

Autorităţile au precizat, în legătură cu anumite informaţii vehiculate în spaţiul public, că niciun caz de deces, ca urmare a infectării cu COVID-19, nu a fost înregistrat.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a îndemnat populaţia, în cazul în care se află în zone cu transmitere locală, să rămână acolo. Dacă au decis să revină în ţară, să se autoizoleze, să coopereze cu medicul de familie. Oamenii sunt îndemnaţi să se abţină de la vizitarea locurilor publice, dar şi să nu supună riscului membrii familiei. „Chiar nu-ţi pasă de cel drag de acasă – copil, soţ? Rugămintea noastră este simplă: ajutaţi-ne să vă ajutăm”, a mai spus Nicolae Furtună.

Primăria capitalei a anunţat că pe parcursul zilei de duminică transportul public va fi sistat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat stare de pandemie de COVID-19. Autorităţile din Republica Moldova au instituit, în data de 13 martie, gradul de alertă „Cod roşu”.

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor, din 31 decembrie 2019 şi până la 14 martie, au fost raportate 143 de mii de cazuri de coronavirus de tip nou şi 5 407 decese.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: