CONTROVERSE „Dicţionarul moldovenesc-român”a ajuns la a doua ediție

CONTROVERSE „Dicţionarul moldovenesc-român”a ajuns la a doua ediție

Vasile Stati, autorul dicționarului „moldo-român“

Lingvistul și politicianul Vasile Stati, dar și unul dintre promotorii înrăiți ai moldovenismului, a lansat a doua ediţie a „Dicţionarului moldovenesc-român", editat la Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea de-a doua ediţie a dicţionarului include peste o mie de moldovenisme, care au fost colectate, în mare parte, din actele slavoneşti ale cancelariei Statului Moldovenesc ce datează cu anii 1392-1503. Colegiul redacţional al ediţiei afirmat că dicţionarul constituie o „sursă uimitoare de informaţie pentru elevi şi învăţători, studenţi şi politicieni, inclusiv pentru prim-miniştri, miniştri de externe şi pentru toţi purtătorii limbilor moldoveneşti şi române", scrie Hotnews.md.

Prima ediţie a controversatului „Dicţionar moldovenesc-român" a fost editat în 2003. Scopul urmărit prin apariția așa-zisului „dicționar moldovenesc-românesc" al lui Vasile Stati - cel care și-a obținut titlul de doctor prin lucrarea „Falsificatorii burghezi ai adevărului despre limba moldovenească" - este, în opinia mai multor lingviști de la Chișinău, unul cu o coloratură politică - reducerea prestigiului limbii române vorbite în Republica Moldova ca limbă de cultură, ca limbă cu bogate tradiții literare.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: