Consiliul Antidiscriminare: Pe 8 martie trebuie promovată egalitatea între femei şi bărbaţi

Consiliul Antidiscriminare: Pe 8 martie trebuie promovată egalitatea între femei şi bărbaţi

FOTO simbol

8 martie este ziua în care trebuie promovată egalitatea între femei şi bărbaţi. „Când ne referim la egalitatea de gen avem în vedere, în primul rând, egalitatea în drepturi, libertăţi şi posibilităţi de manifestare în toate domeniile atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi”. Este mesajul lui Ian Feldman, preşedintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, transmite IPN.

Ian Feldman menţionează egalitatea reprezentării în toate sferele vieţii, inclusiv în funcţiile de luare a deciziilor. În opinia sa, „la fel de importante sunt oportunităţile şi responsabilităţile egale, atât în viaţa personală, cât şi profesională”.

„Deşi în ultimii ani statul a înregistrat progrese privind tratamentul egal al femeilor şi bărbaţilor, prin modificarea legislaţiei sau prin măsuri de integrare şi promovare a femeilor, se constată încă o serie de inegalităţi faţă de femei. Tinerele se confruntă cu mai multe dificultăţi decât bărbaţii tineri în ceea ce priveşte intrarea pe piaţa muncii. Femeile sunt plătite mai puţin decât bărbaţii. La fel, femeile rămân mai predispuse situaţiilor de a ocupa posturi cu normă parţială sau de a-şi întrerupe cariera pentru a se ocupa de copii”, constată preşedintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii.

Ian Feldman mai spune că inegalitatea dintre femei şi bărbaţi se răsfrânge automat asupra pensiilor femeilor. Legislaţia Republicii Moldova încă mai face uz de anumite formulări discriminatorii în raport cu femeile. În acest context este amintit Clasificatorul ocupaţiilor din Republica Moldova, care continuă să dicteze distribuirea rolurilor între femei şi bărbaţi în familie, la locul de muncă şi în societate.

Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii reiterează importanţa implicării fiecăruia dintre noi la combaterea prejudecăţilor şi a discriminării, la recunoaşterea realizărilor femeilor şi facilitarea participării acestora la dezvoltarea mediului digital şi a tuturor sferelor vieţii în societate.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: