Comuniştii sărbătoresc „73 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română“

Comuniştii sărbătoresc „73
de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română“

Vladimir Voronin, liderul PCRM FOTO: Adevărul

PCRM va marca mâine „eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română“. Totodată, membrii fracţiunii Partidului Comuniştilor din Consiliul Municipal propun ca strada Vlaicu Pârcălab să revină la denumirea de 28 iunie 1940.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat, mâine, Vladimir Voronin, deputaţii şi consilierii PCRM vor participa în acţiunea de memorie, consacrate celei de-a „73 aniversare a eliberării Moldovei de sub ocupaţia română“.

Cu aceeaşi ocazie, membrii fracţiunii Partidului Comuniştilor din CMC au emis o declaraţie de felicitare pentru locuitorii Capitalei. „Nu vom intra în dezbateri pustii cu tot felul de falsificatori ai  istoriei şi treşori politici ce îşi îndreptăţesc arginţii primiţi de peste Prut prin a murdări acest eveniment minunat, încercând să ştergă în rădăcină însăşi memoria despre acele momente“, se menţionează în declaraţie.

În pofida tuturor calomniilor întunecate, amintirea aceasta va rămâne veşnic în minţile şi sufletele oamenilor. Rămân documentele justificative pline de pozitivism şi de amploarea evenimentului, care a marcat o pagină importantă în istoria statului moldovenesc, ce a permis poporului moldovenesc păstrarea identităţii şi  perspectiva istorică. Acum, chiar şi cei mai înverşunaţi neprieteni a moldovenilor nu pot nega faptul că perioada sovietică pentru Moldova a  fost una de prosperitate economică şi socială fără precedent, un progres în domeniul educaţiei, ştiinţei şi culturii. Anume din acest unghi de evaluare obiectivă, semnificaţia acestor evenimente din 28 iunie 1940, devine una istorică. Deci, în ciuda tuturor criticilor pline de ură şi de fals, poporul nostru îşi va aminti mereu de lumina acestei date“, se mai menţionează în comunicat.

Totodată, PCRM ca strada Vlaicu Pârcălab să revină la vechea denumire de - 28 iunie 1940. „Cerem secretarului CMC,  domnul Didenko  să fie  prezentat un proiect  de decizie cu acest subiect pentru următoarea şedinţă a CMC“.

Ziua ocupaţiei sovietice

În 2010, 28 iunie 1940 a fost declarată Ziua ocupaţiei sovietice, printr-un decret de Mihai Ghimpu, pe atunci preşedinte interimar al ţării. Potrivit decretului, în această zi, în toate localităţile ţării urmau să fie coborâte în bernă drapelele de stat şi să fie păstrat un moment de reculegere în memoria celor care au avut de suferit de pe urma ocupaţiei sovietice. Printr-o decizie a Curţii Constituţionale, decretul a fost ulterior anulat.

La indicaţia başcanului, Găgăuzia va serba pe 28 iunie - ziua când în 1940 Basarabia a fost anexată de URSS ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov - „eliberarea de regimul fascist al lui Ion Antonescu“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările