Compania Finpar, ce face parte din imperiul lui Plahotniuc, a câştigat în instanţă lupta pentru cafeneaua Guguţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă de Justiţie a respins la 6 noiembrie 2013 recursul depus de Consiliul Municipal Chişinău şi a menţinut în vigoare deciziile instanţelor inferioare în procesul legat de tranzacţia de vânzare-cumpărare a cafenelei Guguţă, din centrul Chişinăului.

Final de luptă în instanţă pentru controlul asupra cafenelei Guguţă. Învingătoare este firma Finpar Invest, al cărei acţionar figura anterior Vera Morozan, sora fostului prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Amplasată în imediata apropiere de sediul Parlamentului şi în care Consiliul Municipal Chişinău (CMC) deţinea în anul 2007 circa 83%, cafeneaua ce reprezintă un imobil de 1.231 metri pătraţi şi un teren aferent de circa 0,40 hectare a ajuns în urma unei succesiuni de tranzacţii în proprietatea firmei respective.

În vara anului 2007, în cadrul a două tranzacţii, fără acordul proprietarului majoritar, adică CMC, administraţia întreprinderii vinde încăperile şi terenul Liliei Munteanu contra sumei de 5,28 milioane de lei (circa 300.000 de euro). În acel moment, Lilia Munteanu era deţinătoare a 13,8% din acţiunile întreprinderii. Peste câteva zile, Lilia Munteanu revinde imobilul şi terenul de pe strada Maria Cebotari 20, cu numai 2,56 milioane de lei firmei „Lemion-Cons Grup” SRL.

Peste numai o lună, această firmă, pune în gaj „achiziţia” la o bancă pentru 1,15 milioane de euro (!), deşi a cumpărat-o la un preţ de opt ori mai mic. În martie 2009, proprietar devine firma „Briat & Co” SRL, care, surpriză!, în anul 2009, a fost al treilea cel mai mare investitor în Republica Moldova, la categoria majorări de capital. În 2010, „Briat & Co" au fuzionat prin absorbţie cu Finpar Inves, care astfel a devenit noul proprietar.

Abia în aprilie 2010 Consiliul Municipal decide să ceară în instanţă declararea nulă a contractelor de vânzare-cumpărare şi restituirea părţilor la poziţia iniţială, pentru că ar fi fost prejudiciate interesele CMC şi nu a fost respectate procedurile legale pentru o astfel de tranzacţia.

Cererile CMC au fost respinse ca neîntemeiate. CSJ a decis că interesele Consiliului municipal Chişinău ca acţionar majoritar cu 82,97% în SA „Guguţă” au fost reprezentate de către Leonid Tartan şi Victor Ţurcanu, care şi au realizat atribuţiile sale în cadrul Consiliului societăţii în vederea determinării, estimării şi comercializării activelor neutilizate în procesul tehnologic“.

Finpar Invest, care figurează şi ca proprietar al localului „La Izvor", a solicitat la începutul anului 2011 Consiliului municipal Chişinău (CMC) atribuirea în arendă a două insule, motivând că acestea ar fi amplasate adiacent unui restaurant pe care-l deţine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite