Comisia Electorală Centrală a trimis rezultatele alegerilor parlamentare Curţii Constituţionale

Comisia Electorală Centrală a trimis rezultatele alegerilor parlamentare Curţii Constituţionale

În imagine: Iurie Ciocan, preşedinte CEC (stânga) şi Andrei Volentir, secretar CEC (dreapta)

Comisia Electorală Centrală a totalizat astăzi, 5 decembrie, rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie şi le trimite Curţii Constituţionale spre validare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor finale, la alegeri au participat 1.649.402 alegători, iar rata de participare a fost 57,28% pentru cei incluşi pe listele de bază sau 55,8% cu tot cu alegătorii din listele suplimentare. Concurenţii care au trecut pragul electoral sunt PSRM – 20,51%, PLDM – 20,16%, PCRM – 17,48%, PDM – 15,80% şi PL – 9,67%, transmite IPN.
 
În baza numărului de voturi exprimate valabil, CEC a calculat un coeficient electoral de 15826 de voturi pentru un mandat. În urma împărţirii numărului de voturi acumulat de fiecare concurent care a trecut pragul la coeficientul electoral şi a redistribuirii mandatelor rămase, PSRM a obţinut 21 de mandate plus 4 redistribuite (25 în total), PLDM – 20+3 (23), PCRM – 18+3 (21), PDM – 16+3 (19), PL – 10+3 (13).
 
În termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor. Concomitent,  validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi. În cazul în care alegerile sunt declarate legale, Comisia Electorală Centrală eliberează legitimaţii deputaţilor aleşi. Parlamentul nou-ales se întruneşte în şedinţa de constituire la convocarea preşedintelui Republicii Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările