CNA şi Procuratura Generală, sesizate pe subiectul concesionării Aeroportului Chişinău

CNA şi Procuratura Generală, sesizate pe subiectul concesionării Aeroportului Chişinău

Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Generală au fost sesizate asupra modului în care a fost desfăşurată concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, transmite IPN.

Sesizarea a venit din partea Comisiei de anchetă pentru analiza modului în care s-au desfăşurat privatizările în perioada 2013-2019 şi a fost anunţată de către preşedintele Comisiei, deputatul Igor Munteanu, într-un briefing de presă, susţinut pe 12 august.

Igor Munteanu a declarat că comisia pe care o conduce a identificat probe din care reies mai multe încălcări în procesul de concesionare a Aeroportului. „Noi am sesizat CNA şi Procuratura, pentru că este nevoie şi de intervenţia celor care pot desfăşura o investigaţie mai amplă”, a declarat parlamentarul.

Igor Munteanu a spus că este vorba de înalţi funcţionari implicaţi în concesionarea Aeroportului. „A trezit îngrijorare modul în care Aeroportul Chişinău a fost scos spre concesionare, atât timp cât acest obiectiv se afla pe lista obiectivelor care nu sunt pasibile de privatizare”, a mai spus deputatul.

Potrivit lui Igor Munteanu, CNA şi Procuratura trebuie să verifice acţiunile celor care au participat la luarea deciziei de concesionare. „Există bănuiala rezonabilă că inacţiunea membrilor comisiei de concurs a fost dirijată de grupuri terţe, care au fost interesate de rezultatul concursului”, a spus deputatul.

Igor Munteanu a mai precizat că au existat încălcări grave în felul în care a fost implementată concesiunea. „Au fost stabilite tranzacţii dubioase în 2015-2016 ale grupului care a primit concesiunea în beneficiul companiilor din grupul Şor”, a spus deputatul.

Potrivit lui, trebuie de aflat şi care a fost dreptul Guvernului să atribuie activele Aeroportului Chişinău altor companii şi cât de transparent a fost concursul de concesionare, atât timp cât acesta a fost unul închis.

„Am depistat lucruri flagrante. Cel care a selectat companiile internaţionale cărora li s-au transmis invitaţiile a fost domnul Jardan, pe atunci director al Aeroportului. În cele din urmă, el participă la concursul de selectare iar, peste o perioadă de timp, el devine managerul companiei câştigătoare”, a remarcat Igor Munteanu. Deputatul a mai spus că trebuie anchetate şi legăturile dintre Petru Jardan şi Ilan Şor.

Comisia de anchetă a cerut CNA şi Procuraturii Generale să verifice existenta elementelor infracţionale în concesionarea Aeroportului Chişinău şi pornirea urmăririi penale pentru identificarea persoanelor responsabile de concesionare şi tragerea la răspundere a acestora.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: