CNA şi Procuratura Generală, asistate de un fost procuror DNA. Cât timp se va afla expertul la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău vor fi asistate de către procurorul român Mariana Alexandru. Aceasta este expert în domeniul criminalităţii economico-financiare având o vastă experienţă în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România.

Mariana Alexandru a fost prezentată, marţi, conducerii Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Generale. Expertul a fost selectat de Delegaţia Uniunii Europene pentru a oferi asistenţă în domeniul investigării infracţiunilor economico-financiare. Despre vizita procurorului român la Chişinău a anunţat, săptămâna trecută, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Potrivit acestuia, procurorul român va analiza şi revizui dosare la care lucrează instituţiile responsabile de lupta împotriva corupţiei din Republica Moldova. Totuşi, rolul final se va rezuma la a veni cu recomandări „pentru o luptă mai eficientă cu corupţia”.

Potrivit unui comunicat al CNA, misiunea procurorului Mariana Alexandru începe din data de 15 septembrie curent şi va consta în organizarea unor ample deliberări cu beneficiarii proiectului, Procuratura şi CNA, în vederea aplicării celor mai bune practici din legislaţia internaţională. CNA a precizat pentru Adevărul Moldova că Mariana Alexandru se va afla la Chişinău atât timp cât va fi nevoie, deoarece nu există un termen prestabilit pentru finalizarea misiunii sale.

Cine este Mariana Alexandru?

Mariana Alexandru a fost de-a lungul timpului adjunct al secţiei I a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, fiind apoi numită adjunct al secţiei a II-a a DNA, responsabilă de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Aceasta a instrumentat dosare de corupţie, precum cele ale politicienilor români Cătălin Voicu, Monica Ridzi sau Adrian Năstase. Alexandru a mai dispus reluarea cercetărilor din dosarul „Gala Bute”, în care fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a fost acuzată de abuz în serviciu.

Mariana Alexandru a beneficiat de susţinerea publică a Ambasadei SUA în scandalul din octombrie 2013, când ministrul Justiţiei a încercat schimbarea sa de la şefia unei secţii DNA.

Mariana Alexandru a plecat de la DNA în septembrie 2014, atunci când a semnat cererea de eliberare din funcţie prin pensionare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite