CNA a reţinut 16 persoane bănuite de trucarea licitaţiilor publice. Printre ele este şi fostul ministru al Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Usatîi, în vizorul CNA FOTO Adevărul
Andrei Usatîi, în vizorul CNA FOTO Adevărul

Fostul ministru al Sănătăţii din Republica Moldova, Andrei Usatîi, se află în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie. Miercuri dimineaţa ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la domiciliul fostului demnitar.

UPDATE:

Vicedirectorul Spitalului de Urgenţă, Liviu Vovc, care este unul din cei 16 funcţionari reţinuţi de CNA, se află la spital. Şefului Direcţiei urmărire penală, Bogdan Zumbreanu, a confirmat acest lucru în cadrul conferinţei de presă. Potrivit lui Zumbreanu, lui Vovc i s-a făcut rău în momentul în care ofiţerii anticorupţie efectuau percheziţii în biroul său, iar acum se află în spital.

UPDATE 15:15

Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie a susţinut la ora 15:00 o conferinţă de presă în care a oferit mai multe detalii despre percheziţiile din această zi. Astfel, potrivit lui Zumbreanu, CNA a efectuat de dimineaţă 69 de percheziţii, în urma cărora au fost reţinute, în calitate de bănuiţi, 16 persoane. Tot în calitate de bănuiţi, au fost audiate alte cinci persoane. Toţi cei 21 de bănuiţi sunt persoane publice, angajaţi ai instituţiilor statului.

Centrul Naţional Anticorupţie a reţinut persoanele în cadrul unor dosare în care acestea sunt bănuite de corupere pasivă, corupere activă, depăşire a atribuţiilor de serviciu, dare şi luare de mită. Zumbreanu a precizat că investigaţiile au fost pornite pe 6 noeimbrie 2014 şi „au fost demarate în baza autosesizării CNA privind ilegalităţile care sunt comise în procesul de achiziţie a dispozitivelor medicale în cadrul licitaţiilor publice”. 

CNA consideră că reprezentanul a două companii, care sunt lidere pe piaţă în ceea ce priveşte livrarea utilajelor medicale, „oferea mijloace băneşti, care variază între 5-10% persoanelor responsabile din cadrul AMED, AAP şi MS pentru trucarea licitaţiilor”. Zumbreanu nu a menţionat cât şi cui i s-a propus, dar a precizat că trucarea licitaţiilor „constau în aranjarea caietului de sarcini sau a cerinţelor tehnice pentru un anumit agent economic sau doi, în cazul dat”.

În total, se verifică în jur de 20 de licitaţii publice. Valoarea contractelor acestor licitaţii depăşeşte suma de 200 milioane de lei, spune reprezentantul CNA. Bogdan Zumbreanu afirmă că, în baza probelor acumulate din luna noiembri 2014, ofiţerii CNA, procurorii anticorupţie ar fi acumulat un material probator de circa 1000 de pagini de stenograme ale convorbirilor telefonice interceptate, unele dintre care ar putea să fie făcute publice.

UPDATE:

A fost reţinut şi Tudor Ceaicovski, directorul general al companiei Global Biomarketing Group Moldova, specializată în procurarea echipamentelor medicale. CNA organizează la ora 15:00 o conferinţă de presă, în cadrul căreia va oferi mai multe detalii.

UPDATE:

Reţinerile efectuate de CNA continuă. Ofiţerii anticorupţie au arestat, în total, 11 persoane. Printre ei mai sunt directorii spitalelor raionale din Cahul şi Taraclia, şeful adjunct al Agenţiei Achiziţii Publice, dar şi directorul Unităţii de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectului de restructurare a sistemului sănătăţii din cadrul Ministerului Sănătăţii.

UPDATE:

CNA i-a reţinut şi pe directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu, şi directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman. De asemenea, directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat şi directorul Centrului Republican de Diagnostică Medicală, Andrei Testemiţanu, au fost arestaţi de CNA pentru 72 de ore.

UPDATE:

Fostul ministru al Sănătăţii Andrei Usatîi şi directorul Spitalului de Urgenţă Gheorghe Ciobanu au fost reţinuţi pentru 72 de ore către ofiţerii anticorupţie.

În această dimineaţă ofiţerii anticorupţie efectuează mai multe percheziţii la câteva instituţii medicale din Chişinău: Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Republican, Spitalul de Urgenţă, precum şi la Agenţia Achiziţii Publice şi Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Potrivit Sanatate INFO, care citează ofiţerul CNA, Angela Starinschi, percheziţiile au loc într-un dosar de corupţie ce vizează achiziţiile publice în sistemul medical.

Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, suma estimativă a prejudiciului adus statului ar fi de peste 2,7 milioane de lei. Este vorba despre prejudiciul creat doar într-un singur caz. În cadrul urmăririi penale se investighează 15 cazuri, a precizat Zumbreanu la Publika TV.

Directorii acestor instituţii nu au comentat deocamdată acţiunile CNA.

Dacă cineva va fi găsit vinovat pentru depăşirea atribuţiilr de serviciu, atunci riscă să facă închisoare pentru o perioadă de la 6 la 10 ani.

Amintim că la începutul lunii martie ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au anunţat că au finalizat urmărirea penală pornită pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către persoane cu demnitate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii şi au remis dosarul procurorilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite