Cine face parte din Comisia pentru preselecţia candidaţilor la funcţia de procuror general al Republicii Moldova

Cine face parte din Comisia pentru preselecţia candidaţilor la funcţia de procuror general al Republicii Moldova

Ministerul Justiţiei a aprobat componenţa Comisiei pentru selectarea celor doi candidaţi la funcţia de procuror general, care apoi vor fi propuşi Consiliului Superior al Procurorilor, care la rândul său va trebui să desemneze doar un singur candidat, pe care îl va propune preşedintelui ţării pentru numirea în funcţie.

Comisia de preselecţie a candidaţilor la funcţia de procuror general are următoarea componenţă:
1. Olesea Stamate - ministrul Justiţiei;
2. Raisa Botezatu - fost judecător;
3. James Hamilton - expert internaţional în domeniul procuraturii;
4. Sergiu Baieşu - doctor în Drept, profesor universitar, Universitatea de Stat din Moldova;
5. Igor Boţan - director executiv al Asociaţiei Obşteşti „Asociaţia pentru Democraţie Participativă", reprezentant al societăţii civile;
6. Dumitru Postovan - expert naţional desemnat de Preşedintele Parlamentului;
7. Tatiana Buianina - psiholog, membru fără drept de vot.

Secretariatul Comisiei va fi asigurat de către Natalia Graur, şeful Serviciului resurse umane şi probleme speciale din cadrul Ministerului Justiţiei.

Amintim că anterior procurorul general era desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor, apoi propus spre numire în funcţie preşedintelui ţării. Actuala guvernare a anunţat că nu are încredere în componenţa CSP. Astfel, s-a decis modificarea legii, în aşa fel ca o comisie a Ministerului de Justiţie să selecteze doi candidaţi, care urmează a fi propuşi CSP-ului. În aşa mod, actuala guvernare a decis să se asigure că în funcţia de procuror general va ajunge o persoană independentă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: