Cine sunt cei patru moldoveni sancţionaţi de Poroşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat un decret prin care interzice accesul pe teritoriul Ucrainei mai multor cetăţeni străini, în special fiind vorba de cei ai Federaţiei Ruse. Motivul oficial este că aceştia au întreprins „acţiuni criminale îndreptate împotriva statului”. Printre cei supuşi sancţiunilor se regăsesc şi patru cetăţeni moldoveni, care nu au dreptul să viziteze Ucraina.

Cei patru cetăţeni ai Republicii Moldova sunt politologul, publicistul şi consilierul PSRM Vladimir Bukarski, jurnalistul Pavel Gavrilov, activistul „Blocului roşu” şi organizaţiei „Antifa” Pavel Grigorciuk şi politologul Andrei Safonov.

„Este cea mai bună notă dată activităţii mele”

Bukarski şi Safonov au comentat pentru Adevărul Moldova decizia autorităţilor de la Kiev. „Acest lucru este legat de activitatea de expunere a ideologiei criminale a naţionalismului ucrainean şi ale crimelor acestuia, pe care o desfăşor de mai mulţi ani, cu mult înainte ca aceasta să devină o temă actuală chiar şi în spaţiul mediatic al Rusiei. În timpul acestor ani am scris zeci de articole ştiinţifice şi analitice, am ţinut discursuri la conferinţe ştiinţifice şi activitatea şi poziţia mea le era destul de cunoscută acelor criminali care au venit la putere în Ucraina în februarie 2014”, spune Vladimir Bukarski, despre care presa a scris că a fost şi consilierul socialiştilor moldoveni. Acesta critică decizia lui Poroşenko, deşi spune că nu vede nimic ieşit din comun. Întrebat dacă îşi planifica o deplasare în Ucraina, acesta a răspuns negativ. „Nu intenţionez să plec în Ucraina până când cei vinovaţi de comiterea genocidului faţă de propriul popor îşi vor primi pedepsele cuvenite”. „Este cea mai bună notă oferită activităţii mele pentru binele ortodoxiei şi ideii eurasiatice”, a mai comentat Bukarski.

Safonov: Există trei argumente

„Mie mi se pare că includerea mea în acest ordin poate fi explicată exclusiv prin trei argumente ideologice. Primul este faptul că am pledat întotdeauna şi pledez în continuare pentru o uniune dintre Ucraina şi Rusia, al doilea este, de asemenea, că m-am pronuţat în favoarea ideii ca cele două state să participe la realizarea proiectului Uniunii Eurasiatice, iar cel de-al treilea - critica pe care am adus-o de mai multe ori noului guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakaşvili”, a comentat, la rândul său, fostul candidat la aşa-numitele alegeri prezidenţiale din Transnistria Andrei Safonov.

Acesta crede că interdicţia i-a fost aplicată în urma implicării „unei forţe din Occident”, argumentând prin faptul că nu s-ar fi implicat în confruntările politice interne din Ucraina şi că nu ar fi susţinut vreodată un politician ucrainean. „Acest gen de liste sunt un semn de slăbiciune, deoarece cei care nu pot să combată idei, apelează deobicei la practica interdicţiior”, mai spune Safonov. El nu crede că aceste sancţiuni vor avea consecinţe pe teritoriul Republicii Moldova.

PAVEL GAVRILOV este un jurnalist şi blogger din Republica Moldova cunoscut pentru articolele sale cu o puternică tentă antiucraineană, antieuropeană şi prorusă. În articolele sale şi în postările de pe reţelele de socializare, Gavrilov acuză autorităţile ucrainene de declanşarea războiului din Donbass şi îi susţine pe separatiştii proruşi.

PAVEL GRIGORCIUK este un activist al mişcării „Antifa”, o grupare extremistă din Republica Moldova, suspectată că pregătea unele acţiuni cu caracter violent şi antistatal după scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014. Grigorciuk şi ceilalţi membri ai organizaţiei susţin cu vehemenţă separatiştii din estul Ucrainei şi au adus un şir de acuzaţii şi atacuri la adresa autorităţilor de la Kiev în legătură cu războiul din Donbas.

Poroşenko ia măsuri faţă de acţiunile Federaţiei Ruse

În decretul preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, se găsesc un şir de sancţiuni împotriva a mai multor companii, oficiali şi cetăţeni ruşi. Măsurile vizează persoane juridice şi fizice din diferite sfere economice şi sociale.

Presa ucraineană scrie că sancţiunile impuse de către autorităţile de la Kiev vizează 105 persoane juridice, fiind vorba de zeci de companii din domeniul aviaţiei, transportului şi din diferite segmente industriale. Sub presiunea sancţiunilor a căzut şi sfera economico-financiară, lista conţinând zeci de bănci şi organizaţii financiare.

Astfel, giganţi ruşi precum Kaspersky, Dr. Web, Gazprombank, Investprivatbank, Bank Rosii sau M.S.L., operatorul a două mari loterii din Ucraina, vor trebuie să-şi restrângă sau să-şi înceteze activitatea pe teritoriul Ucrainei. Totodată, mari companii aeriene precum Aeroflot, Gazprom-Avia, Red Wings, RusJet, Transaero sau Ural Airlines vor primi interdicţie parţială sau totală de a tranzita spaţiul aerian al Ucrainei.

Mass-media şi marionetele Kremlinului

Pe lângă celelalte organizaţii media interzise anterior pe teritoriul ucrainean, în decretul semnat de Poroşenko au fost incluse altele, precum posturile de televiziune NTV, Pervîi Kanal, RTR-Planeta sau Rossia-24. Sancţiunile Kievului au ţintit, de asemenea, în 21 de organizaţii extremiste şi grupări radicale ruseşti, o parte dintre ele activând deja de mai mult timp în estul Ucrainei.

Nu au scăpat de sancţiuni nici persoanele fizice, autorităţile ucrainene întocmind o listă de 388 de oameni în acest sens. Aceasta cuprinde cetăţeni ruşi din aproape toate sferele sociale care au desfăşurat şi continuă să desfăşoare diferite acţiuni îndreptate împotriva Ucrainei şi în favoarea separatismului din această ţară. Este vorba de diverşi oficiali, experţi, analişti, chiar şi oameni de cultură fideli regimului de la Kremlin. În rândul celor 388 de persoane sancţionate se află şi cetăţeni ai altor state, inclusiv ai Uniunii Europene, aserviţi Kremlinului şi un şir de cetăţeni ucraineni care susţin separatismul din Donbas.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite