Cimitirele din Chişinău nu sunt pentru toţi. Cine şi unde poate fi înhumat

Cimitirele din Chişinău nu sunt pentru toţi. Cine şi unde poate fi înhumat

FOTO IPN

Doar la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, căruia i se mai spune şi „Doina”, poate fi înmormântat orice răposat din Chişinău. Celelalte cimitire din gestiunea municipalităţii sunt de tip semiînchis. Aici pot fi înhumate doar personalităţi şi, rudele de gradul I ale persoanelor care au fost înmormântate mai devreme în cimitir, a comunicat directorul executiv al întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Maria Romanescu, solicitată de IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Toate cererile pentru Cimitirul Central (din strada Armenească, n.r.) sunt scrise pe numele viceprimarului, apoi sunt direcţionate la întreprinderea noastră şi noi analizăm posibilităţile şi în baza lor se dă un răspuns afirmativ sau refuz”, precizează Maria Romanescu. De regulă, în Cimitirul Central sunt înhumate personalităţi decorate cu distincţii de stat.
 
„Ceilalţi, dacă au rude de gradul I înhumate acolo şi există locuri, se dispune înhumarea, dar locurile sunt foarte, foarte limitate”, a mai spus Maria Romanescu. Aceeaşi situaţie este şi în cazul celorlalte cimitire mai mici.

Autorizarea înhumărilor a început în anii 1995. Până atunci nu se cerea acest lucru. Dacă o familie a avut, până la introducerea autorizărilor, pe cineva înmormântat în cimitir şi este dispus să refolosească locul, o poate face. „După şapte ani se permite înhumarea în acelaşi mormânt”, a explicat directorul executiv al Combinatului Servicii Funerare.

Întrebată despre taxele percepute pentru întreţinerea cimitirelor, Maria Romanescu a făcut referire la decizia Consiliului Municipal care stipulează taxele sunt achitate de posesorii autorizaţiilor, în funcţie de câte locuri autorizate au în cimitir. Integral sau parţial sunt scutiţi de respectivele taxe: pensionarii, invalizii, participanţii războiului din Afganistan etc.

Întreprinderea municipală „Combinatul Servicii Funerare” are în gestiune 11 cimitire. Cimitirele din localităţile suburbane se află în gestiunea autorităţilor publice locale.
 
citeste totul despre: