Chişinăul nu are nevoie de Interpol ca să-l prindă pe Papuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interpol ar fi refuzat să-l anunţe pe Gheorghe Papuc în căutare itnernaţională
Interpol ar fi refuzat să-l anunţe pe Gheorghe Papuc în căutare itnernaţională

Interpolul ar fi refuzat să-l caute pe fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc, condamnat la 4 ani de închisoare pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu moartea unui tânăr în timpul protestelor din 7 aprilie 2009. Însă, conform legislaţiei în vigoare, nu este neapărat nevoie de Interpol pentru ca fostul ministru să fie extrădat pentru a-şi executa pedeapsa.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Oleg Balan, la solicitarea MAI de a-l da în căutare internaţională pe Gheorghe Papuc, Interpolul ar fi răspuns cu refuz, argumentând că acest caz ar fi unul cu tentă politică. „Despre cazul lui Gheorghe Papuc, Interpolul a declarat că acesta este unul cu tentă politică şi nu a acceptat anunţarea în urmărire internaţională. Noi putem să-l căutăm doar pe teritoriul Republicii Moldova”.

Moldova are pârghii ca să-l caute pe Papuc

Vitalie Nagacevschi, jurist şi fost preşedinte al Comisiei parlamentare pentru evenimentele din 7 aprilie 2009, a subliniat că există procedura de contestare a acestei decizii a Interpolului. „Interpolul nu acceptă cazurile cu tentă pronunţat politică pentru a urmări internaţional aceste persoane. Interpolul hotărăşte dacă cazul lui Papuc este sau nu cu tentă politică. Putem să speculăm şi aici - că Papuc s-a aflat în fruntea MAI, iar graţie funcţiei sale a avut mai multe contacte cu mai multe persoane, inclusiv cu cele de la Interpol Chişinău. Noi nu ştim ce s-a comunicat Interpolului, în baza cărei informaţii această instituţie şi-a pronunţat decizia. În orice caz, există procedura de contestare a acestei decizii a Interpolului. Totodată, faptul că Interpolul a refuzat urmărirea internaţională a lui Papuc, nu înseamnă că Republica Moldova, cu forţele proprii şi cu forţele statelor cu care colaborează, nu poate să-l caute pe dl Papuc. Iar în cazul stabilirii locului aflării lui să solicite de la statul respectiv extrădarea în Moldova pentru executarea sentinţei pronunţate. Decizia Interpol nu obligă statele membre să nu acorde ajutor ţării noastre în căutarea lui Papuc. Doar să se vrea, că pârghii sunt”, a declarat Nagacevschi.

MAI nu reţine infractorii dacă sentinţa nu este definitivă

Totodată, Balan s-a referit şi la cazul lui Ion Perju, care a fost condamnat pentru moartea lui Valeriu Boboc în seara de 7 spre 8 aprilie 2009. Ministrul a declarat că nu este responsabilitatea poliţiei de a-i reţine pe cei care se află în sala de judecată atâta timp cât nu există o sentinţă de judecată definitivă.

Fostul poliţist Ion Perju a fost condamnat de Curtea de Apel Chişinău la 10 ani de închisoare cu executare. Fostul poliţist a părăsit sala de şedinţe înainte de pronunţarea sentinţei.

Amintim că, Gheorghe Papuc a dispărut la o zi după ce a fost condamnat la patru ani de închisoare. Acesta nu este de găsit nici acasă, nici în altă parte. Curtea de Apel a pronunţat sentinţa la 19 ianuarie 2015.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite