Chişinăul negociază procurarea vaccinului rusesc Sputnik V

Chişinăul negociază procurarea vaccinului rusesc Sputnik V

Autorităţile de la Chişinău se află în proces de negocieri cu partea rusă referitor la procurarea vaccinului Sputnik V. Despre aceasta a anunţat ministra sănătăţii, Ala Nemerenco, în plenul Parlamentului, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Bogdan Ţîrdea, a declarat că astăzi mulţi cetăţeni, inclusiv lucrători medicali, îşi doresc să se vaccineze anume cu Sputnik V. Însă, acest vaccin nu este disponibil.

Răspunzând la comentariu, ministra a declarat că scopul este ca cetăţenilor să le fie oferit accesul la toate tipurile de vaccin. Important este ca populaţia să fie convinsă să se imunizeze împotriva noului coronavirus.

„Suntem în negocieri cu Fondul de investiţii din Rusia pentru procurarea de vaccin. Ceea ce nu aţi făcut, cu tot respectul, dumneavoastră anterior, când doar discutaţi. Despre rezultatul acestor negocieri am să vă informez personal”, a declarat ministra.

Ala Nemerenco a reiterat că vaccinarea împotriva COVID-19 este necesară pentru a obţine imunitate colectivă şi a opri pandemia. Este adevărat că şi persoanele imunizate se infectează, dar acestea nu fac o formă atât de gravă a bolii. Ministrul spune că şi cetăţenii trebuie să-şi asume vina pentru situaţia complicată din sistemul medical, mulţi dintre ei se adresează după ajutor medical în ultimul moment, când nu mai pot respira de sine stătător.

De la iniţierea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, pe 2 martie 2021, au fost administrate 1 467 572 doze de vaccin. Acoperirea naţională cu o doză constituie 25 %, iar cu schemă completă – 24 %.

90 % dintre lucrătorii medicali sunt imunizaţi cu doza completă de vaccinare, ceea ce, potrivit Ministerului Sănătăţii, a determinat reducerea morbidităţii în rândul acestora cu 85%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările