Chişinăul va contracta un credit de urgenţă de la Banca Mondială pentru a sprijini agricultura

Chişinăul va contracta un credit de urgenţă de la Banca Mondială pentru a sprijini agricultura

Autorităţile intenţionează să contracteze un credit de urgenţă de la Banca Mondială, bani din care să acorde suport sectorului agricol, afectat de secetă. Despre aceasta a anunţat preşedintele Igor Dodon, luni, după şedinţa conducerii de vârf a ţării. Şeful statului nu a precizat despre ce sumă ar putea fi vorba, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Igor Dodon a menţionat că este o secetă fără precedent, iar agricultorii se confruntă poate chiar cu cea mai dificilă situaţie de la Independenţă încoace. Potrivit lui, Guvernul a început acordarea unor compensaţii agricultorilor, iar în acest sens au fost identificaţi două sute de milioane de lei. Însă, mai au loc pe evaluări pentru cea de-a doua grupă de cereale.

Şi în acest sens urmează să fie identificate surse. Însă, potrivit preşedintelui, capacităţile bugetare sunt reduse. „Am discutat cu colegii din Guvern şi am decis să solicităm un credit de urgenţă de la Banca Mondială pentru a ajuta, în special agricultorii. Există astfel de mecanisme. Şi colegii din Guvern vor avea în următoarele zile primele contacte cu reprezentanţii Băncii Mondiale pentru a discuta acest subiect”, a notat preşedintele.

Prejudiciul provocat de secetă pentru semnăturile cu grâu depăşeşte 700 de milioane de lei, iar pentru orz şi rapiţă – câte o sută de milioane de lei. În total, din acele 415 mii de hectare însămânţate în toamnă, mai mult de 180 de mii de hectare de grâu, orz şi rapiţă sunt afectate în proporţie mai mare de 60%. Raportat la suprafaţa totală, este vorba de aproape 43% de terenuri afectate în proporţie mai mare la 60%. Acestea sunt evaluările doar pentru cerealele din prima grupă, iar evaluările continuă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările