Chișinău: Top 10 cei mai bogaţi deputaţi

Conform declaraţiilor de avere depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC), în Legislativul nou-ales avem cel puţin 30 de deputaţi milionari în lei. Pe podium sunt democratul Vlad Plahotniuc, democrat-liberalul Vlad Filat şi un alt PD-ist, Valeriu Guma. La polul opus, 14 dintre cei 101 aleşi ai moldovenilor se declară săraci-lipiţi, fără nici măcar o casă în care să locuiască.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Adevărul" a analizat cele 101 de declaraţii de avere ale nou-aleşilor din Parlamentul Moldovei. Astfel, primele zece locuri din Top sunt ocupate de:

Foto: Vlad Plahotniuc

Locul I: Vlad Plahotniuc (PD)
Cel mai avut dintre deputaţi şi cel mai harnic în ultimii doi ani a fost omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Intrat recent în politică, Plahotniuc a adunat doar din salariu peste 4,3 milioane de lei. El a declarat şi cel mai mare „apartament" din centrul Chişinăului, de 463,5 metri pătraţi (mp). Pe lista de bunuri a alesului mai sunt trecute trei autoturisme Mercedes. Numărul doi pe lista democraţilor, Plahotniuc nu a declarat la CEC nicio afacere. În acelaşi timp, ziarul ucrainean „Delo" i-a evaluat businessurile din domeniile petrolier, bancar, media, hotelier şi servicii aviatice, la 300 de milioane de dolari.

Locul II: Vlad Filat (PLDM)
Actualul prim-ministru a declarat că în 2008-2009 a câştigat 222 mii de lei din salariu şi aproape 7,2 milioane de lei din investiţii. Filat are o casă de 376 de mp într-o zonă prestigioasă Capitalei, trei autoturisme şi acţiuni în valoare de 11,5 milioane lei la „Kapital Invest Company" SA din România, companie imobiliară. Premierul apare în topul celor mai bogaţi moldoveni făcut de „Delo" cu o avere de 30 de milioane de dolari.

Locul III: Valeriu Guma (PD)
Deputatul a acumulat în ultimii doi ani, din salariu, peste 260 de mii de lei. Guma a declarat că are acţiuni în valoare de 5,2 milioane lei la compania de asigurări Galas. Din declaraţia sa de avere au dispărut însă acţiunile în valoare 3,8 milioane de lei româneşti pe care le avea la firma Gerom din Buzău, producător de geamuri pentru autoturisme. Interesant este că aceste acţiuni, trecute de Guma în fostele declaraţii de e avere, nu se regăsesc acum nici ca fiind vândute. Guma mai deţine trei vile în capitală într-o zonă prestigioasă şi cinci terenuri.

Locul IV: Simion Furdui (PLDM)

Deputatul are acţiuni în valoare de 11 milioane de lei la firma Gazenergomontaj. Furdui mai deţine o casă în Capitală, de 470 de mp, evaluată la 1,2 milioane lei. Alesul mai are în proprietate un teren de 6 hectare în Chişinău, evaluat la 6,2 milioane lei. Pe lângă asta, politicianul mai deţine patru automobile în valoare de 1,7 milioane lei.

Locul V: Oleg Babenco (PCRM)
Comunistul a declarat în ultimii doi ani un salariu de 722 de mii de lei. Averile lui constau în: capital social de peste 10 milioane lei la Liceul „Svetoci" şi „Universitatea Slavonă" şi imobilile în care funcţionează cele două instituţii. De asemenea, Babenco a mai trecut în declaraţia de avere o vilă şi două apartamente în Chişinău. O altă locuinţă, pe care a vândut-o recent cu 90 mii de euro, conform actelor notariale, nu figureză printre veniturile deputatului.

Locul VI: Vladimir Voronin (PCRM)
Ex-preşedintele Republicii Moldova a avut în ultimii doi ani un salariu şi o pensie de peste jumătate de milion de lei. Din ultima sa declaraţie de venit au dispărut acţiunile de circa 7 milioane de lei deţinute de soţia sa, Taisia, la Fincombank. La această bancă acţionar şi preşedinte este fiul lor, Oleg. Liderul comuniştilor deţine un apartament în Capitală, evaluat la 1,88 milioane lei, o vilă la Pârâta, Dubăsari, şi casa părintească din Corjova. La aceste bunuri de adaugă 3,3 hectare de teren agricol în comuna Budeşti.

Locul VII: Ivan Ionaş (PLDM)
Numai pentru anul 2009 politicianul liberal-democrat a declarat venituri de 4,8 milioane de lei. Suma a fost obţinută din valori mobiliare, imobiliare şi cote de participare în capitalul mai multor firme.
Ionaş mai deţine: o casă în Chişinău, evaluată la 1,85 milioane lei, şi două autoturisme marca Mercedes.

Locul VIII: Chiril Lucinschi (PLDM)
Un alt milionar din Parlament este fiul ex-preşedintelui Petru Lucinschi, Chiril. Acesta declară venituri de 846 mii de lei din fondurile de investiţii. El deţine trei apartamente, două case, 1,5 hectare de pământ şi acţiuni de 5,7 milioane de lei la compania americană „Emerging Media Holdings". Firma deţine câteva posturi TV şi o agenţie de publicitate în Moldova.

Locul IX: Anatolie Ghilaş (PD)
Conform propriei declaraţii de avere, Ghilaş a strâns din salarii, în 2009, 685 de mii de lei. Această sumă i-a revenit atât din leafa de deputat, cât şi din cea primită de la propria firmă. La firma de construcţii Lusmecon, alesul deţine acţiuni în valoare de 3,9 milionale lei. Acesta mai are două case şi un apartament în Chişinău şi o altă locuinţă la Mălăieşti, Criuleni. La capitolul maşini, Gilaş are un BMW X5.

Locul X: Valeriu Streleţ, (PLDM)
În ultimii doi ani, deputatul a adunat 2,6 milioane de lei din dividende la firmele Bioprotect şi Bioagrochem. La aceşti bani se adaugă 339 mii de lei din salariu de deputat şi de angajat la propriile companii. Are în proprietate două apartamente şi două terenuri.


Tkaciuk şi Muntean n-au nici casă

14 deputaţi recent aleşi declară că nu au nici măcar o casă unde să locuiască. Printre ei se numără şi lideri de partide precum Mihai Godea, vicepreşedintele liberal-democraţilor, şi comuniştii Mark Tkaciuk, ideologul principal, şi Iurie Muntean, secretarul general al formaţiunii.
Godea are un teren la Ialoveni, iar ceilalţi deţin pământ la Criuleni. În afară de teren, aceştia mai au şi câte un autoturism. Majoritatea deputaţilor săraci în acte, nouă la număr, sunt comunişti. Cea mai modestă la capitolul venituri este deputata Ina Şupac, şefa comsomoliştilor. În ultimii doi ani, a trăit doar din salariu de la Parlament, în valoare totală de 101 de mii lei.
EX-AMBASADOR FĂRĂ LOCUINŢĂ
Şupac este urmată de colegii de partid: Mihail Poleanschi, Tatiana Botnariuc, Oleg Garizan, Irina Vlah, Elena Bondarenco şi Anatolie Zagorodnâi, care au trecut pe declaraţiile de avere doar lefurile de la stat. Printre săracii fără casă sunt şi Lilia Bolocan, şefa Agenţiei pentru Proprietate Intelectuală, şi Tudor Deliu, ambii de la PLDM, precum şi democratul Igor Corman, fost ambasador la Berlin. ;

Aleşii comunişti sunt, conform
declaraţiilor, cei mai săraci demnitari

STĂPÂNUL TERENURILOR
Deputatul democrat-liberal Ion Balan este cel mai mare latifundiar din actualul Legislativ. Conform propriei declaraţii de avere, acesta deţine 116 hectare de teren în Lingura și Cârpești, raionul Cantemir. Balan mai are o construcţie la baza de tractoare, trei automobile și trei mașini agricole. Averea sa se rotunjeşte cu jumătate din acţiunile la firma Podgoreni.

4,3
milioane de lei
a fost salariul lui Vlad Plahotniuc, încasat
de la Victoriabank şi Petrom Moldova.


Cine sunt parlamentarii cu vechime din fruntea ţării

Decanul de vârstă al celor trimişi în Parlament pe data de 28 noiembrie este Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), care are 69 de ani. De-o seamă cu fostul președinte al ţării este şi Alla Mironic, preşedinta Organizaţiei Veteranilor din Moldova, deputată din partea aceleași formaţiuni. Cei mai longevivi deputaţi sunt comuniștii Maria Postoico şi Vadim Mişin, cu câte cinci mandate la activ. La acelaşi capitol, ei sunt urmaţi de Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, şi liderul liberalilor Mihai Ghimpu, cu câte patru mandate. În noul Legislativ vom avea 19 femei și 82 de bărbaţi. Mai mult de jumătate din femeile deputat, 12 la număr, fac parte din fracţiunea PCRM. Gruparea liberal-democraţilor are trei femei, iar liberali și democraţi, câte două.

"Mi-am declarat toate bunurile, în timp ce alţii, mai bogaţi, şi-au tăinuit averile.
Simion Furdui, Deputat PLDM

"Nu mă consider un om bogat. Vă rog să nu daţi informaţii incorecte.
Vlad Plahotniuc, Deputat PD

"Sunt mai degrabă un om înstărit decât unul bogat. Nu am o avere importantă.
Chiril Lucinschi, Deputat PLDM


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările