Chişinău: strada pune presiune pe mass-media

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele de la Chişinău se îndreaptă împotriva mass-media. FOTO Alexandru Tarlev
Protestele de la Chişinău se îndreaptă împotriva mass-media. FOTO Alexandru Tarlev

Protestele din Chişinău au intrat într-o fază îngrijorătoare: manifestanţii insistă să stabilească agenda editorială a mijloacelor mass-media şi nu ezită să intimideze jurnaliştii. Susţinătorii Platformei Demnitate şi Adevăr au mers la sediul televiziunii Publika TV unde au cerut pluralism în reflectarea protestelor din Chişinău.

Nu este prima astfel de acţiune a Platformei DA: în săptămânile trecute au mai făcut astfel de presiuni şi asupra televiziunii naţionale. Una din revendicările Platformei DA este eliberarea spaţiului mediatic de sub controlul oligarhilor. Deocamdată ţintele principale sunt televiziunea naţională a Republicii Moldova şi televiziunea privată Publika.

Nu este pentru nimeni un secret că Publika TV aparţine afaceristului intrat în politică Vlad Plahotniuc, considerat de Platforma DA tartorul tuturor răutăţilor din Republica Moldova. La fel nu este nici un secret faptul că televiziunea Jurnal TV este în proprietatea afaceriştilor Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, condamnaţi cu ceva ani în urmă pentru administrarea frauduloasă a Băncii de Economii a Moldovei – banca devenită celebră la nivel internaţional cu ”miliardul furat”. Alt secret cunoscut de toată lumea este că Jurnal TV se află de la începutul protestelor într-o adevărată campanie mediatică de susţinere a acestora.

La o primă vedere pare că avem un meci de sumă nulă: la Publika TV protestele Platformei DA sunt tratate critic, la Jurnal TV aceleaşi proteste sunt prezentate pozitiv. Venirea protestatarilor la sediul Publika TV marchează însă o schimbare: liderii protestului vor să modifice agenda editorială a unui post privat de televiziune. În discursurile de pe scena din faţa Guvernului liderii Platformei DA vorbesc foarte frumos şi coerent despre libertatea de exprimare. Mulţi dintre aceşti lideri au fost jurnalişti, au intrat în politică sau prin structuri guvernamentale, unii dintre ei au fost acuzaţi de cenzură – dar ar trebui să ştie că planificarea editorială a unei organizaţii mass-media nu poate fi făcută sub presiunea străzii. Nu mai avem de-a face cu libertate de exprimare în această situaţie.

Mai departe: în realitate liderii Platformei DA folosesc un dublu limbaj – deşi susţin libertatea de exprimare, ei par mai degrabă să îşi dorească o reflectare mediatică total partizană a protestelor. Privirea critică, esenţială pentru ceea ce se înţelege prin libertate de exprimare nu pare să îi intereseze pe liderii Platformei DA. Protestele ar trebui reflectate exclusiv în cheia mesajelor transmise de la tribuna din faţa Guvernului de la Chişinău. Având în vedere densitatea de jurnalişti de la vârful Platformei DA această poziţionare nu poate fi decât îngrijorătoare.

Ar fi de aşteptat o solidarizare a jurnaliştilor din Republica Moldova faţă de aceste tendinţe de stabilire a agendei editoriale sub presiunea străzii. Însă aşa ceva nu se va întâmpla. Nu vom avea nici un fel de reacţie din partea numeroaselor organizaţii de protecţie a presei, nici măcar un comunicat timid aruncat pe Facebook sau e-mail. Însă nimeni nu ar trebui să se bucure: protestatarii pot veni mâine la orice redacţie să ceară socoteală jurnaliştilor şi să-i intimideze.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite