Şeful secţiei consulare a Ambasadei României de la Chişinău: „Viza Schengen a fost echivalată cu cea românească. În rest, nu s-a schimbat nimic“

Şeful secţiei consulare a Ambasadei României de la Chişinău: „Viza Schengen a fost echivalată cu cea românească. În rest, nu s-a schimbat nimic“

Moldovenii care călătoresc cu viă Schengen peste Prut vor trebui să aibă toate documentele necesare pentru obţinerea unei vize româneşti  Foto: Adevărul

Începând cu 1 februarie, cetăţenii moldoveni care au viză Schengen de scurtă şedere cu două sau mai multe intrări, vize sau permise de şedere cu termen de valabilitate sub cinci ani vor putea trece Prutul fără a mai solicita viză românească.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până acum, viza Schengen permitea doar tranzitarea ţării vecine. „Este vorba de o îmbunătăţire prin care viza Schengen a fost echivalată cu cea românească. În rest, nu s-a schimbat nimic“, explică Tiberiu Trifan, şeful secţiei consulare a Ambasadei României de la Chişinău.

Noile prevederi nu se referă la persoanele care au nevoie de vize româneşti de lungă şedere, de aceea moldovenii care vor călători astfel vor putea sta neîntrerupt în România cel mult 90 de zile în decurs de jumătate de an.

Dovada celor 500 de euro rămâne

Autorităţile de la Bucureşti atenţionează că, înainte de a ajunge la frontiera României, cetăţenii care cad sub incidenţa acestei scutiri trebuie să aibă la ei documentele solicitate pentru obţinerea vizei româneşti de scurtă şedere. Este vorba de paşaport, documente care justifică scopul călătoriei, dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere (în cuantum de 50 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro) şi asigurarea medicală de călătorie.

Dovada se face prin card bancar internaţional personal şi extrasul de la bancomat sau al contului bancar (emis cu cel mult două zile înainte), dar nu se acceptă certificate bancare şi bani în numerar. „Aceste prevederi sunt identice cu cele aplicate de către statele Shengen“, precizează Tiberiu Trifan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: