Chișinău: Ministrul de Externe Iurie Leancă dă asigurări că la finele lui 2012 scăpăm de vize în UE

Ministrul de Externe Iurie Leancă este convins că până la finele lui 2012 vom scăpa de vize în Uniunea Europeană. Șeful diplomației moldovenești spune că Moldova știe clar ce reforme are de făcut pentru abolirea regimului de vize.

"Știm ce trebuie să facem pe plan intern și cât timp va dura aceasta. Dacă nu se va întâmpla vreun cataclism în interiorul Uniunii Europene și vom continua să ne mișcăm cu aceeași viteză, finele lui 2012 este un termen fezabil", a declarat Iurie Leancă, în cadrul Clubului de presă. Anterior ministrul de Externe de la Chișinău a spus că își va da demisia dacă până în 2012 nu scăpăm de vize în UE. La acest subiect, Dirk Schubel, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, a declarat pentru "Adevărul" că termenul este unul mult prea optimist.

"80-90% depinde de noi. Dar mai e nevoie de o anumită atitudine în capitalele europene și puțin noroc", a mai punctat Leancă. În toamnă, Parlamentul ar urma să ratifice peste 40 de documente europene, iar Bruxelles-ul să facă un raport de risc pe posibila migrație a moldovenilor în spațiul comunitar, după renunțarea la vize. "Suntem ca un elev care se află în fața a 27 de profesori, dintre care unii sunt foarte rigizi. Pe toți trebuie să-i convingem că suntem un discipol serios. Dar, dincolo de asta, nu avem cum să prognozăm ce se va întâmpla timp de un an în interiorul UE. Vedeți la ce discuții aprinse a dus revoluțiile din Africa de Nord. Să ne facem tema pentru acasă și să fim mai energici în acțiuni, atât în interior, cât și în exterior", a explicat ministrul de Externe.

Potrivit lui Leancă, Planul de Acțiuni al Moldovei referitor la abolirea de vize în UE este mult mai riguros decât cel prezentat Serbiei, Macedoniei, Muntenegrului, iar cerințele sunt mult mai mari. Referitor la declarația lui Schubel că luna de miere dintre Moldova și UE s-a terminat, ministrul susține că e și normal ca această să fia așa. "E o fază absolut firească. Și așa aceasta lună de miere a durat prea mult. Și noi ne dorimsă avansăm la o nouă etapă. Bineînțeles că suntem departe de o relație de maturitate, care să ne aducă statutul de candidat la aderare", a mai spus Leancă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: