Chişinău: În fiecare lună dispare câte un monument de arhitectură din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de tineri i-au cerut ieri procurorului municipiului Chişinău să stopeze distrugerea edificiilor istorice din Capitală. Clădirile cu valoare naţională dispar chiar dacă primarul general Dorin Chirtoacă a promis în mai multe rânduri să le protejeze.

Membrii organizaţiei „Oraşul drag" au protestat, ieri, în faţa Procuraturii municipiului Chişinău, învinuind această instituţie că este „o verigă în lanţul lobby al distrugătorilor Chişinăului istoric".

„Membrii grupului de iniţiativă au cerut Procuraturii să se implice în cazurile de distrugere a monumentelor naţionale", a declarat Veaceslav Iordachi, unul din liderii mişcării. În ultimele 16 luni, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din cadrul Ministerului Culturii a depus la Procuratura Municipală 21 de sesizări privind distrugerea monumentelor de arhitectură.

image

Foto: Tinerii au protestat împotriva distrugererii monumentelor/ Adevărul

"Nu pot fi pornite urmăriri penale pentru că nu există temei"

„Doar la şapte am primit răspuns în care am fost informaţi că nu există temei de începere a urmăririi penale. În celelalte 18 cazuri nu a existat nicio reacţie", a spus Ion Ştefăniţă, directorul agenţiei. Funcţionarul consideră că lucrurile se vor schimba după ce va exista cel puţin un caz în care să fie pedepsită penal persoana care a demolat un edificiu care are statut de monument de arhitectură protejată de stat.

La sfârşitul lunii martie, la o distanţă de cinci metri de Muzeul „Puşkin", şi la doi paşi de Procuratura Generală, a început construcţia unui bloc cu 12 etaje. Compania de construcţie a primit autorizaţie în 2008, de la fostul ministru al Culturii, Artur Cozma. Viceministrul Gheorghe Postică, însă, susţine că acea decizie a fost anulată de actuala conducere. În acest caz, Ministerul Culturii a trimis la Procuratură o scrisoare pentru a fi oprite lucrările până va fi elaborat un alt plan de construcţie care nu ar afecta muzeul.

Pe 15 martie a început distrugerea clădirii de pe strada Vlaicu Pârcălab, 71, fosta poştă, iar la 4 mai au demarat lucrările ilegale şi în parcul Şipca.

Ion Diacov, procurorul municipiului Chişinău, a declarat că el „susţine cu trup şi suflet" ideea de păstrare a monumentelor. „Din păcate, legislaţia nu ne permite să pornim dosare penale în fiecare caz", s-a justificat Ion Diacov.

40 de edificii au dispărut fără urmă în ultimii patru ani

În ultimii patru ani în Chişinău au fost demolate circa 40 de edificii de arhitectură incluse în Registrul patrimoniului naţional. De la începutul acestui an, în Capitală au fost distruse trei monumente istorice şi încă multe altele sunt pe cale de dispariţie. În pericol sunt Capela din parcul Şipca, cea mai veche instituţie de învăţământ din Basarabia, muzeul „Puşkin". Specialiştii susţin că în fiecare lună în Capitală dispare câte un monument de arhitectură. Până în prezent nu a fost pedepsită nicio persoană care a distrus un monument istoric.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite