CHIŞINĂU Un site bagă zâzanie între români şi moldoveni: „Româna este un dialect al limbii moldoveneşti“

CHIŞINĂU Un site bagă zâzanie între români şi moldoveni: „Româna este un dialect al limbii moldoveneşti“

Autorii anonimi ai site-ului au inventat chiar şi un „Catehism al moldovenilor“

Chişinăul este împânzit de două săptămâni de zeci de panouri ce fac publicitate unui site, moldoveni.md, ce pune în opoziţie istoria moldovenească şi cea română. Campania, neasumată deocamdată de nimeni şi cu finanţatori necunoscuţi, a umplut şi spaţiul virtual.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Moldoveni, iubiţi-vă patria!“, „Moldoveni, cunoaşteţi-vă istoria!“ sunt doar două dintre mesajele promovate. Într-un limbaj certat cu gramatica, moldoveni.md ne îndeamnă cu obstinaţie să ne iubim „istoria şi limba moldovenească“ şi aduce „argumente ştiinţifice“ în susţinerea ideii că acestea ar fi, dacă nu total diferite, cel puţin distincte în multe privinţe de valorile româneşti.

„MOLDOVENII NU-S ROMÂNI“
Este suficient să „navigezi“ câteva minute pe această pagină ca să înţelegi că propagă aşa-numitul „moldovenism primitiv“, al cărui adepţi susţin că locuitorii dintre Nistru şi Tisa sunt o naţiune distinctă de cea română, mai apropiată de slavi decât de romani.

Site-ul www.moldoveni.md abundă de astfel de pseudoadevăruri. „Cele menţionate constutuie dovezi concludente pentru a considera valaha/româna dialect al limbii moldoveneşti“; „administraţia românească (valahă) de la Bucureşti a luat toate măsurile ca moldovenii să uite numele lor, limba şi istoria, transformînd poporul moldovenesc într-un element al folclorului regional al României Mari“; „Pe parcursul istoriei lor (...) moldovenii niciodată  nu s-au autodenumit români, iar limba lor - română“, sunt doar două mostre prin care încearcă să ne „lumineze“ autorii site-ului, care preferă să rămână în anonimat.

Neafiliat politic?

Asta doar deocamdată, ne asigură Dumitru Chitoroagă, directorul Media-Curier SRL, care se ocupă de campania publicitară. „Sunt peste 50 de autori - academicieni, oameni de cultură. Nu pot da nume, acestea vor fi făcute publice peste câteva săptămâni“, a menţionat Chitoroagă. El a refuzat să spună cine stă în spatele proiectului, cât costă campania şi cine sunt finanţatorii. „Autorii anonimi“ afirmă că „site-ul www.moldovenii.md nu susţine şi nu promovează careva partid politic“, iar Dumitru Chitoroagă ne asigură că lansarea campaniei de promovare a paginii în aceeaşi zi cu intrarea în cursa pentru şefia Capitalei a candidatului comunist Igor Dodon este o „simplă coincidenţă“. 

„Adevărul“ refuză să-şi asocieze
numele de site-ul moldoveni.md

Ziarul „Adevărul“ a refuzat să facă publicitate site-ului moldoveni.md pentru a nu fi asociat în niciun fel cu acest proiect. Ideile pe care le promovează portalul cu pricina şi „autorii anonimi“ ai acestuia contravin politicii editoriale şi  valorilor Trustului românesc „Adevărul“. „Refuzul de a publica o reclamă plătită care conţine afirmaţii controversate este o decizie în conformitate cu principiile noastre jurnalistice. Aşa cum în România am hotărât să nu mai luăm bani de la producătorii de ţigări sau de la compania care vrea să scoată aur din Munţii Apuseni printr-o metodă de minerit dăunătoare mediului înconjurător, nici în Moldova nu vom accepta să dăm publicităţii texte de propagandă provenind de la forţe obscure ce promovează o politică antiromânească agresivă“, a declarat Sabin Orcan, project manager al ziarului „Adevărul“, ediţia de Moldova.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: