Cheia Summitului de la Riga: Evaluarea implementării reformelor şi întărirea relaţiei cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summitul de la Riga va fi o
evaluare a performanţelor statelor din Parteneriatul Estic în ceea ce priveşte
implementarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb
Summitul de la Riga va fi o evaluare a performanţelor statelor din Parteneriatul Estic în ceea ce priveşte implementarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb

Summitul de la Riga va fi o evaluare a performanţelor statelor din Parteneriatul Estic în ceea ce priveşte implementarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb, precum şi liberalizarea regimului de vize. În viziunea oficialilor europeni, implementarea este cheia Summitului de la Riga, deoarece scopul final reprezintă consolidarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi ţările din Parteneriatul Estic.

Oficialii europenii au explicat jurnaliştilor, în cadrul unei videoconferinţe la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, că Summitului de la Riga este o continuare a Summitului de la Vilnius care se va concentra asupra implementării agendei reformelor de către ţările din Parteneriatul Estic.

Oamenii trebuie să resimtă beneficiile Acrodului de Asociere

Din perspectiva reformelor vizate, oficialii au subliniat că atât consecvenţa, cât şi acurateţea actului guvernamental în fiecare stat contează pentru Uniunea Europeană. În opinia lor, Summitul de la Riga se va axa pe progresul realizat de aceste state şi pe rezultatele obţinute, având în vedere şi contextul regional actual cu care aceste state se confruntă. Oficialii nu au făcut referiri directe la Federaţia Rusă motivând că nu există o implicaţie directă a acestui stat în acest summit chiar dacă efectele acţiunilor sale se resimt în statele din Parteneriatul Estic. În acelaşi timp, s-a făcut referire la necesitatea implementării Acordurilor de Asociere ca oamenii să înceapă să resimtă beneficiile reale ale aproprierii statelor  din Parteneriatul Estic de Uniunea Europeană.

Oficialii au reiterat necesitatea realizării reformelor pentru ca relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană să fie bazată pe schimbări concrete. Liberalizarea regimului de vize a fost menţionată, în cadrul videoconferinţei, ca o realizare importantă a Republicii Moldova în ceea ce priveşte aspiraţia sa europeană şi parcursul său european.

Cetăţenii sunt beneficiarii apropierii de UE

Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, a precizat recent că liberalizarea regimului de vize reprezintă un succes comun al Republicii Moldova şi Uniunii Europene. În opinia sa, procesul de implementare al reformelor pentru a facilita călătoriile în spaţiul european a întărit relaţia dintre UE şi Republica Moldova. Oficialul european a amintit că UE sprijină şi încurajează dezvoltarea relaţiilor dintre oameni, iar liberalizarea vizelor este doar primul pas instituţional spre concretizarea acestei idei. „Există şi condiţionalităţi în ceea ce priveşte această idee. Republica Moldova a implementat cu succes reforma liberalizării vizelor şi trebuie felicitată pentru acest lucru. Ştiu că uneori criticile noastre devin mai ascuţite, dar este de datoria relaţiei pe care o avem cu Republica Moldova să spunem unde s-au făcut progrese şi unde lucrurile se mişcă mai greu. Liberalizarea vizelor este un câştig şi un succes comun”, a explicat Tapiola.

Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în perioada 21-22 mai la Riga, Letonia, este cel de-al patrulea la număr. Delegaţia Moldovei la Summitul de la Riga va fi condusă de preşedintele Nicolae Timofti. Din delegaţie mai fac parte secretarul general al Aparatului preşedintelui, Ion Păduraru, consilierul prezidenţial pentru comunicare publică, Vlad Ţurcanu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi adjunctul acesteia, Daniela Cujba, precum şi ambasadorul Republicii Moldova în Republica Letonia, Alexei Crăcan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite