Cetăţenii vor trebui să achite serviciile comunale online sau să nu le achite deloc. Ion Chicu: „Staţi acasă. Nu va fi nicio penalitate”

Cetăţenii vor trebui să achite serviciile comunale online sau să nu le achite deloc. Ion Chicu: „Staţi acasă. Nu va fi nicio penalitate”

Premierul Ion Chicu a îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să achite serviciile comunale prin intermediul Internetului, pentru a evita contactul fizic şi îmbulzeala care s-ar putea forma la bănci şi la oficiile poştale. În caz că persoanele nu dispun de un cont bancar sau nu ştiu cum să folosească platforma online, acestea sunt îndemnate să stea acasă, decât să formeze cozi la punctele poştale.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Stimaţi cetăţeni, nu trebuie săptămâna aceasta să vă îmbulziţi la punctele de achitare a serviciilor comunale, la bănci etc. Nu va fi nicio penalitate, nicio sancţiune. Abţineţi-vă de a veni şi a achita. Care plătesc online trebuie să facă acest lucru, dar plata fizică la bănci, la Poşta Moldovei nu este necesară. Staţi, vă rog, acasă. Nimeni nu o să vă sancţioneze”, a declarat Ion Chicu după şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale.

Ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat în seara de marţi, 17 martie, că în R. Moldova în total au fost înregistrate 30 de cazuri de infecţie cu coronavirus. În 16 cazuri este vorba despre persoane care au revenit recent de peste hotare (13 - Italia, 1- Franţa, 1- Marea Britanie, 1-Elveţia). În alte 14 cazuri este vorba de transmitere locală, care s-a produs în municipiul Chişinău, în oraşul Hînceşti şi Soroca.

În Republica Moldova nu a fost înregistrat deocamdată niciun deces din cauza COVID-19, însă o femeie se află în stare extrem de gravă şi a fost conectată la respiraţie artificială. 

Totodată, o persoană a fost vindecată. Este vorba despre o femeie de 60 de ani, care a fost internată în spital pe 8 martie, după ce a revenit infectată din Italia.

Viorica Dumbrăveanu a afirmat că speră că încă două persoane vor fi curând externate, după ce starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit semnificativ.

Actualmente numărul celor infectaţi cu coronavirus este de 29. 

Printre cei contaminaţi este şi un copil, în vârstă de 8 ani, care s-a infectat de la mama sa, care a revenit din Italia.

Parlamentul a votat marţi, 17 martie, introducerea stării de urgenţă în Republica Moldova, pe o perioadă de 60 de zile, în contextul răspândirii coronavirusului. Astfel, Comisia pentru situaţii excepţionale va avea competenţe mai mari în vederea combaterii COVID-19, iar ordinele Comisiei vor fi obligatorii pentru autorităţile centrale şi locale, dar şi pentru cetăţeni.

Preşedintele Igor Dodon s-a adresat cu un mesaj către popor luni, 16 martie, în contextul răspândirii coronavirusului. Şeful statului a informat cetăţenii că Chişinăul s-a adresat partenerilor externi pentru ajutor, iar România, SUA, China şi Rusia deja au răspuns pozitiv la apelul conducerii Republicii Moldova.

Igor Dodon a anunţat că Guvernul se va adresa Parlamentului pentru declararea stării de urgenţă pentru ca statul să aibă competenţe mai largi şi să poată evita mecanismele birocratice în vederea luptei cu coronavirusul.

Premierul Ion Chicu a declarat duminică, 15 martie, că săptămâna viitoare este una critică pentru Republica Moldova, iar de această perioadă depinde cum va reuşi ţara să învingă răspândirea coronavirusului. În acest sens, prim-ministrul a anunţat noi măsuri restrictive, menite să determine cetăţenii să stea la domiciliu, în contextul luptei contra COVID-19.

Astfel, începând de luni, 16 martie, toate zborurile din Republica Moldova şi spre Republica Moldova vor fi sistate. 
 
De asemenea, toate magazinele, cu excepţia celor care vând produse alimentare, vor fi închise. Farmaciile şi staţiile PECO vor activa în regim normal. Toate restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise, cu excepţia celor care fac doar livrare la domiciliu.
 
În plus, se închid toate pieţele din ţară, indiferent de tipul acestora.
 
Aceste acţiuni vor dura până pe 31 martie.
 

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a anunţat gradul de alertă Cod roşu la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19, existând pericol confirmat de declanşarea urgenţei de sănătate publică.

Precizăm că şcolile şi grădiniţile au fost deja închise. Începând cu 15 martie vor fi sistate toate cursele aeriene din Europa spre R.Moldova. Piaţa Centrală din Chişinău îşi va sista activitatea începând cu 16 martie. Autorităţile iau în calcul închiderea tuturor pieţelor pentru a evita aglomeraţia. Totodată, au fost deja anulate toate evenimentele culturale şi sportive. Sălile de sport şi alte zone de agrement rămân închise până pe 1 aprilie.

Autorităţile de la Chişinău au decis suspendarea tuturor activităţilor religioase. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunţat că activitatea bisericelor va fi sistată pentru următoarele două săptămâni, din cauza răspândirii coronavirusului. Premierul a subliniat că anume în biserici se adună mai mulţi vârstnici, categoria de oameni care este mai supusă riscului de infectare cu noul virus. Bisericile însă au ignorat ordinul autorităţilor şi au contiuat slujbele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: