Cerinţe mai stricte pentru sporirea siguranţei alimentare a populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol, roaliment.ro
FOTO simbol, roaliment.ro

Guvernul a aprobat în cadrul şedinţei de miercuri, 27 septembrie, proiectul de lege privind cerinţele generale de igienă a produselor alimentare. Documentul transpune normele europene în domeniu şi are ca obiectiv responsabilizarea operatorilor din sectorul alimentar pentru atingerea unui nivel ridicat de protecţie a vieţii şi a sănătăţii umane.

 Proiectul de lege stabileşte cerinţele generale de igienă a produselor alimentare, la etapele de producere, procesare, păstrare, transportare şi comercializare, precum şi de export a acestora.

Astfel, antreprenorii vor utiliza apă potabilă sau curată în procesul de producere a alimentelor, vor alege încăperi astfel încât să nu cauzeze contaminarea produselor, iar personalul angajat va trebui să corespundă cerinţelor medicale specifice. De asemenea, producătorii primari urmează să asigure curăţenia animalelor care vor fi sacrificate, să păstreze informaţia privind produsele utilizate pentru hrana şi îngrijirea animalelor, precum şi privind bolile sau agenţii biologici apăruţi.

Totodată, proiectul promovat de Cabinetul de miniştri stabileşte cerinţele faţă de condiţiile de păstrare, depozitare şi vânzare a produselor alimentare. Acestea trebuie să fie păstrate în încăperi curate, conectate la sistemul de canalizare, la apă potabilă şi care dispun de mijloace de ventilare şi de iluminare.

Pentru a oferi suport antreprenorilor, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, împreună cu asociaţiile de business şi instituţiile de profil, va elabora şi actualiza periodic Ghiduri de bune practici. Acestea vor avea un caracter consultativ şi vor conţine îndrumări cu privire la normale de igienă şi control, la pericolele care pot apărea şi măsurile de control ce urmează a fi întreprinse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite