Temutul interlop Vanea Pisateli a fost pus în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interlopul Ion Druţă, cercetat pentru implicare în asasinate la comandă şi contrabandă cu ţigări, a fost eliberat din detenţie zilele trecute. Decizia motivată a instanţei n-a fost încă publicată

La 12 iulie 2013, Ion Druţă, zis şi Vanea Pisateli, era reţinut de către poliţişti, imediat ce a fost pronunţată decizia Curţii de Apel Chişinău, prin care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare într-un dosar privind un triplu omor comis în 2000.
„Reţinerea lui Ion Druţă este un succes al poliţiei moldoveneşti“, declara atunci Ion Bodrug, şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP). Iar ministrul de Interne Dorin Recean anunţa că poliţiştii care l-au arestat pe temutul interlop vor fi decoraţi, dar nu a dat nume.

ELIBERAT DE INSTANŢĂ

La finele lunii martie 2014, Vanea Pisateli a ajuns iarăşi la libertate. Asta după ce, la 18 martie, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), examinând recursul depus de Ion Druţă, a casat total decizia Curţii de Apel Chişinău din 12 iulie 2013, „cu remiterea la rejudecare“. Potrivit CSJ, pronunţarea integrală a deciziei va avea loc la 15 aprilie 2014.
Sabina Vesmin, de la serviciul de presă al IGP, ne-a declarat că instituţia nu comentează deciziile instanţelor de judecată. „Noi ne ocupăm de acumularea probelor şi reţinerea inculpaţilor“, a precizat ofiţerul de presă.
Şi ministrul Afacerilor Interne a declarat că nu poate comenta astfel de decizii. „Pot spune doar că toate instituţiile statului trebuie să aibă o atitudine responsabilă în lupta cu crima organizată“, a afirmat Dorin Recean.

Cine este Ion Druţă, poreclit „Vanea Pisateli”, omul care ar fi orchestrat atentatul din cartierul bucureştean Vitan

Reţeaua asasinilor made in Republica Moldova

JUDECAT PENTRU TRIPLU ASASINAT

Andrei Beruceaşvili, avocatul lui Ion Druţă, a confirmat doar că acesta este la libertate, precizând că nu este împuternicit să dea alte informaţii.
Ion Druţă este acuzat că ar fi instigat un alt basarabean, Robert Gîrleanu, să împuşte trei persoane care se ocupau cu traficul de maşini furate şi care le datorau bani. Asasinatul a avut loc în decembrie 2000, însă a ieşit la iveală abia în 2008, după ce un martor le-a povestit oamenilor legii ce a văzut. S-a stabilit că victimele au fost executate cu o puşcă militară Baikal 442, după care au fost incinerate şi îngropate într-o pădure din raionul Ialoveni.
Anchetatorii au stabilit că escadronul de asasini a fost condus de interlopul Robert Gîrleanu, care a acţionat împreună cu trei complici. Unul dintre aceştia, Dumitru Catruc, a fost prins de poliţiştii moldoveni şi şi-a recunoscut vina. El a descris în detaliu tripla crimă, turnându-i pe toţi, inclusiv pe cel care ar fi comandat asasinatul: Ion Druţă. La scurt timp, filmul operativ în care Catruc face mărturisirea, adică proba-cheie, a dispărut din dosarul poliţiei, ceea ce le-a permis lui Druţă şi Gîrleanu să se plimbe nestingherit prin România şi Republica Moldova.

Filmul a reapărut brusc în 2010, iar procurorii moldoveni i-au pus pe toţi asasinii, oficial, sub învinuire. Un timp, Druţă şi Gîrleanu, principalii acuzaţi, s-au ascuns în România, unde au reuşit să obţină şi cetăţenie. În noiembrie 2010, Gîrleanu, care se stabilise la Bucureşti, a fost arestat de autorităţile române, într-un caz de contrabandă cu ţigări, dar a fost eliberat. În iunie 2011, a fost din nou arestat la Bucureşti - de data aceasta, la cererea poliţiei moldoveneşti, în dosarul triplului omor. De atunci, Gîrleanu se află după gratii. Cererea de extrădare a lui Gîrleanu în Republica Moldova a fost refuzată de către autorităţile României pe motiv că acesta deţine şi cetăţenia română. ;

Legături cu Vitalie Proca

Ion Druţă mai este cercetat pentru complicitate la omor şi în cazul atentatului din noiembrie 2012 din cartierul Vitan din Bucureşti, asupra interlopului Puiu Mironescu. Druţă este acuzat că, la cererea clanului Mararu, l-a angajat pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Mironescu (asasinul a greşit ţinta şi a rănit un om de afaceri). „Pisateli“ este suspectat că l-ar fi adus în România pe Proca, i-ar fi transmis informaţiile pentru executarea faptei şi i-ar fi furnizat automatul Kalaşnikov şi pistolul Makarov folosite în atentatul din 26 noiembrie 2012.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite