Cele patru persoane din conducerea Unibank care au acordat credite neperformante de 30 milioane de euro riscă până la şapte ani de închisoare

Cele patru persoane din conducerea Unibank care au acordat credite neperformante de 30 milioane de euro riscă până la şapte ani de închisoare

FOTO arhivă

Procuratura Anticorupţie anunţă despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-preşedintelui şi ex-vicepreşedintelui Băncii Comerciale „Unibank”, ex-şefului Direcţiei finanţe şi ex-şefului Direcţiei juridice.

Învinuiţilor li se incriminează faptul că, în perioada 2013-2014, deţinând funcţia de membri ai Comitetului de creditare al băncii, încălcând regulamentele interne şi actele normative ale Băncii Naţionale ale Moldovei, au admis şi au eliberat unui agent economic rezident 4 credite, în valoare totală de 16 milioane de dolari SUA şi 15 milioane de euro. 

De menţionat că creditele nu au fost rambursate până în prezent.
 
Firma beneficiară de creditele a fost fondată de către un cetăţean al Federaţiei Ruse, care nu a traversat niciodată frontiera Republicii Moldova. Acesta, acţionând în participaţie cu cetăţeni ai Republicii Moldova, care au organizat şi perfectat o procură din numele acestuia, pe numele unui cetăţean al RM (şofer de camion), care a şi înregistrat compania respectivă cu o zi înainte de obţinerea primului credit în valoare de 8 milioane de dolari SUA.
 
În cauză, au fost aplicate sechestre pe bunurile învinuiţilor: automobile şi un spaţiu locativ deţinute cu drept de proprietate de către aceştia.
 
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de comiterea infracţiunilor prevăzute de art.42 şi art.239 (încălcarea regulilor de creditare, politicilor de acordare a împrumuturilor) alin.2 lit.a Cod Penal, foştii factorii de decizie ai Unibank riscă o pedeapsă cu privaţiune de libertate de la 3 la 7 ani, inclusiv achitarea prejudiciului cauzat şi a cheltuielilor judiciare.
 
În privinţa cetăţeanului Federaţiei Ruse, în numele căruia a fost contractat creditul şi altor persoane ce au contribuit la dobândirea acestuia, a fost disjunsă cauza penală într-o procedură separată, iar persoanele vizate urmează să fie anunţate în căutare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: