Cele mai frumoase mănăstiri din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai frumoase mănăstiri din Republica Moldova. Mănăstirea Ciuflea din Chişinău.
Cele mai frumoase mănăstiri din Republica Moldova. Mănăstirea Ciuflea din Chişinău.

Bisericile şi mănăstirile din Republica Moldova au avut enorm de suferit în perioada sovietică: cele mai frumoase mănăstiri şi biserici au fost închise şi transformate în depozite, săli de sport, cluburi sau spitale.

După dispariţia Uniunii Sovietice multe din aceste lăcaşuri de cult au revenit la destinaţia lor iniţială, fiind redeschise pentru credincioşi. Vă prezentăm în rândurile ce urmează cele mai frumoase mănăstiri din Republica Moldova, care merită vizitate de orice turist cu aplecare spre credinţă.

Cele mai frumoase mănăstiri din Republica Moldova: Mănăstirea Căpriana

Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Republica Moldova, mănăstirea Căpriana se găseşte la 40 de kilometri de Chişinău, în zona vechilor codri ai Lăpuşnei. Este cea mai veche mănăstire dintre Prut şi Nistru, fiind atestată documentar la începutul secolului al XV-lea, în vremea domniei voievodului Alexandru cel Bun. Biserica mănăstrii Căpriana este singura din Republica Moldova care păstrează planul clasic al bisericilor construite în stilul medieval moldovenesc. În anul 1962 mănăstirea a fost închisă de sovietici: chiliile au fost transformate în sanatoriu pentru tuberculoşi, iar bisericile mănăstirii în depozite. Mănăstirea a fost redeschisă în 1989, fiind restaurată în anul 2003.

Mănăstirea Căpriana este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Moldova

Mănăstirea Ciuflea

Printre cele mai frumoase mănăstiri din Republica Moldova se numără şi mănăstirea Ciuflea, care se găseşte chiar în centrul Chişinăului. Construită la mijlocul secolului al XIX-lea, biserica mănăstirii Ciuflea şi-a păstrat rolul de lăcaş de cult în perioada sovietică, fiind chiar renovată în anul 1972. Începând din anul 2002 pe lângă această biserică a fost înfiinţată o mănăstire de maici.

ciuflea

Cele mai frumoase mănăstiri din Republica Moldova: Mănăstirea Condriţa

Această mănăstire a fost înfiinţată în anul 1783 ca schit al mănăstirii Căpriana. În anul 1946 mănăstirea a fost desfiinţată, în clădirile ei fiind instalată o şcoală de agricultură care a funcţionat până în anul 1960. Din 1960 până în 1993 la Condriţa a funcţionat o tabără de odihnă care a beneficiat de frumosul peisaj înconjurător.

condrita

Mănăstirea Curchi

Ridicată în anul 1775 de boierul Iordache Curchi în mijlocul codrilor Orheiului, mănăstirea Curchi a fost transformată în perioada sovietică în spital de psihiatrie. 

curchi

Mănăstirea Noul Neamţ

Pe lângă faptul că se numără printre cele mai frumoase mănăstiri din Republica Moldova, mănăstirea Noul Neamţ are şi una dintre cele mai interesante istorii. Aflată pe malul Nistrului, mănăstirea a fost fondată de mai mulţi călugări de la mănăstirea Neamţ din dreapta Prutului în anul 1861, călugări nemulţumiţi de secularizarea averilor mănăstireşti pusă în practică de Alexandru Ioan Cuza. Călugării fugari s-au aşezat pe una din moşiile mănăstireşti care se găseau în Basarabia ocupată de Rusia, moşia Chiţcani. Mănăstirea Noul Neamţ a fost închisă de sovietici în anul 1962, fiind transformată în sanatoriu pentru tuberculoşi. A fost redeschisă în anul 1991.

noulneamt
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite