Ce vor protestatarii din centrul Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii veniţi duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, îşi continuă lupta pentru a-şi obţine revendicările înaintate actualei clase politică din Republica Moldova. După cum au promis, ei nu au plecat din piaţă, ci au format un mic orăşel de corturi ”pentru a lupta până la capăt”, cum zic ei. În pofida vremii reci de afară, au dormit pe beton înveliţi cu câteva pături, iar a doua zi s-au trezit să protesteze din nou.

Manifestanţii şi-au început cea de-a doua zi de proteste cerând în continuare demisia preşedintelui Nicolae Timofti, a Guvernului şi preşedintelui Parlamentului, organizarea de alegeri anticipate până în martie 2016, alegerea preşedintelui prin vot direct, demisia celor responsabili de jaful din sistemul bancar, demisia şefului Centrului Naţional Anticorupţie şi a Procurorului General şi altele.

Scrisori către instituţii

De la tribuna instalată în PMAN, liderii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr au anunţat că astăzi au fost trimise un şir de scrisori către guvernanţi şi instituţii din ţară cu revendicările avute, dar şi către instituţiile internaţionale cu solicitări de susţinere şi luare de poziţii. Andrei Năstase a declarat că platforma DA alături de protestatari sunt hotărâţi să-şi continue acţiunile până când le vor fi satisfăcute cerinţele

”Să nu creadă ei că am ieşit aici aşa pentru a face figuraţie, pentru a le face spectacol. Suntem dispuşi să parcurgem tot ceea ce ne-a împuternicit Marea Adunare Naţională, să respectăm întocmai proclamaţia de ieri şi credeţi-ne că nu va dura mult până când dezideratele acesteia vor fi realizate”, a afirmat Năstase.

Tot de la tribuna din centrul capitalei, organizatorii au anunţat că de aseară, când s-a decis colectarea de ajutoare pentru persoanele care vor să rămână cu corturile în Piaţa Marii Adunări Naţionale, şi până astăzi, oamenii au donat peste 140 de mii de lei pentru aceştia şi le-au adus mâncare, apă, pături şi alte ajutoare.

Noapte în corturi, pe beton

I-am întrebat pe mai mulţi dintre cei care au venit cu corturile şi şi-au petrecut noaptea în centrul Chişinăului ce i-a determinat să facă acest lucru şi ce probleme au întâmpinat.

”Am venit ieri şi am rămas aici pentru că nu sunt satisfăcută de starea lucrurilor de la noi din ţară. Nu cred că este o chestie normală şi deloc caracteristică pentru o ţară care se pretinde europeană să jucăm după regulile unor mafioţi şi a unor persoane care manipulează şi care se află la guvernare în prezent, mai ales că ştiu că avem oameni cu potenţial. Noaptea nu a fost uşoară deoarece am dormit fără izoprene şi a fost extraordinar de frig şi dureros pentru că dormeam pe beton şi mi se părea că mi se deformează scheletul, însă nu am vrut să mergem acasă. Am fost cinci tineri în trei corturi. A fost complicat în ce priveşte veceurile. A trebuit să mergem prin localurile din preajmă şi să ne strecurăm sau să pretindem că suntem clienţi. Mă bucur că chişinăuienii au fost foarte receptivi şi au avut grijă de noi, aducându-ne de apă şi de mâncare. Astăzi nu am mers la ore, însă ne-am înţeles cu colegii care sunt aici ca să ne tot schimbăm – azi ei merg la facultate, mâine mergem noi, ca să tot fie cineva în piaţă. La capitolul provocări, noaptea a fost liniştită, nimeni nu ne-a deranjat. În plus veteranii care stau cu noi şi poliţia au asigurat bine ordinea”, a declarat Elena din Chişinău, studentă de la USM, în vârstă de 19 ani.

”Din cauză că nu aveam tot ce ne trebuia pentru cort, ne-a fost frig, însă a fost bine, pentru că eu cred că luptăm pentru o cauză nobilă. A fost un pic ciudat când s-a stins lumina în piaţă, pentru că nu ştiam ce să credem. Mi-a plăcut faptul că veteranii care ne-au asigurat ordinea au stat de vorbă cu noi şi ne-au spus că se bucură că sunt şi tineri aici şi ne-au încurajat. La fel au făcut şi alţi trecători, printre care chiar şi câţiva străini.  Astăzi suntem mai echipaţi şi cred că la noaptea ne va fi mai bine. Îi chemăm şi pe alţi tineri să se alăture”, spune Adrian, un licean în clasa a XII-a din Chişinău, în vărstă de 18 ani.

Mi-au împrăştiat familia până în Canada

”Sună ciudat, dar guvernanţii sunt cei care au avut grijă să ne scoată în piaţă prin faptul că au adus ţara la aşa sărăcie. Eu vin de la Teleneşti şi sunt tată a două fete şi pentru ele am venit. Copiii şi mamele pleacă din ţară, iar ei n-au habar şi aşteaptă să le fie trimişi bani. Nu mi-a fost frig, pentru că Dumnezeu are grjă de noi şi, în plus, concetăţenii noştri de aici din Chişinău ne-au adus plapume mâncare şi apă, cum, iată, fac şi acum. După cum vedeţi, e curăţenie şi oamenii s-au purtat civilizat, nu cum încearcă să insinueze unii. Voi sta până la urmă şi le cer celolalţi oameni să vină şi ei să ne susţină să facem o schimbare, că de fapt se susţin pe ei înşişi, că au şi ei copii şi părinţi şi ştiu cum e”, afirmă Andrei, un agricultor de 36 de ani din raionul Teleneşti.

”Până la ora 11 a strigat să cerem demisia hoţilor, apoi ne-am culcat că am sta în picioare aici toată ziua. A fost cam frig, am răguşit. Am avut o saltea gonflabilă şi un sac de dormit, iar fosta mea colegă de facultate Ludmila a fost cu soţul ei şi mi-a adus o plapumă, pentru care-i mulţumesc. Principalul este să rupem de la hoţi ceea ce ne aparţine, adică ţara noastră, şi pentru asta vom sta până la sfârşit, că pentru asta am adus cortul aici. Eu cred că ei nu vor vrea să cedeze, dar presiunea noastră trebuie să fie una care să-i facă să cedeze. Datorită acestei guvernări, familia mea este împrăştiată de aici din Chişinău, până în Canada, iar acasă am rămas numai eu singur. Au plecat ca să scape de problemele insuportabile de aici Nicolai”, spune Dumitru, fermier de 59 de ani din Sireţi, suburbia capitalei.

Ucrainenii au stat şi la minus 32 de grade

”Am venit cu fiul meu şi am înnoptat amândoi în cort. El este student şi are 22 de ani, eu am 56 de ani şi lucrez ca şofer. A fost cam răcoare, dar răbdăm. Ucrainenii au stat şi la minus 32 de grade timp de jumătate de ani, noi ce nu putem rezista?! Vom sta aici cât va fi nevoie, ca să putem să scăpăm de ei (n.r. guvernanţii). Ei trebuie să-şi dea demisia, unul câte unul. Acest lucru trebuie să se întâmple cât mai repede şi în locul lor să alegem oameni verticali şi cu demnitate, oameni cinstiţi. Astfel de oameni există, deşi din cauza dezamăgirii mulţi dintre noi cred că ei au dispărut. Sper că e chiar cazul celor care conduc manifestaţia”, a declarat Ion Bâtcă din Oneşti, raionul Stăşeni

”Atmosfera a fost liniştită, oamenii au fost civilizaţi, noi am asigurat ordinea publică. Ne rânduim în ture de câte o noapte. Astănoapte am stat şi am discutat pe diferite teme cu cei care au înoptat aici şi toţi sunt destul de preocupaţi de ceea ce se întâmplă în ţară. În chemăm şi pe alţii să vină, deşi sunt împiedicaţi. Ieri s-a încercat să fie opriţi oameni de la Leuşeni, Orhei, Soroca, de la Bălţi, unde a fost închisă şi televiziunea. Guvernanţii nu vor să reacţioneaze, deoarece nu vor să schimbe scaunele moi pe scândurile de la puşcărie, dar vom lupta până la capăt”, a afirmat Sergiu Grosu, un veteran al războiului de pe Nistru, în vârsă de 45 de ani.

”Din cauza ăstora de la putere nu poţi să-ţi găseşti un loc de muncă în ţara asta. Eu am venit de la Bălţi şi am dormit pe câteva pături pe care le-am luat de acasă. Am resistat, dar mi-a fost frig şi le mulţumesc chişinăuienilor că ne-au adus apă şi mâncare. Vreau să avem o ţară curată şi nu vreau ca generaţiile următoare să fie în mâinile a alde ăstora, aşa că voi sta aici cât este nevoie”, menţionează Alexandru, un absolvent de teologie în vârstă de 26 de ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite