Ce tehnici de supravieţuire folosesc bibliotecarii în era digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Servicii de e-Learning, instruirea vizitatorilor cum să scrie un CV, lecţii de web design pentru copii şi ateliere artistice. Sunt câteva dintre ofertele de astăzi ale bibliotecilor publice din ţară.

Traininguri pentru completarea CV-urilor şi găsirea unui loc de muncă, platforme digitale dedicate şi softuri pentru distribuirea de cărţi în format electronic sunt principalele facilităţile prezentate ieri la prima ediţie a Târgului Inovaţiilor de Bibliotecă din Moldova. La inaugurarea evenimentului, ministrul Culturii Monica Babuc a dărâmat prima „piesă“ dintr-un domino de aproape 300 de cărţi, dintre care jumătate au fost din colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă“ distribuite de Editura Adevărul.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că o carte citită este o valoare în sine. Serviciile noi şi inovaţia au un rol deosebit în păstrarea şi promovarea bibliotecilor. De exemplu, angajaţii bibliotecii publice de la Cricova organizează lecţii publice pentru deţinuţii din penitenciar. Am văzut la una din biblioteci servicii de digitalizare prin incluziune pentru copii cu auzul slab“, a spus ministra Babuc.

Printre personaje de poveste, figuranţi pe picioroange, cântăreţi de muzică folclorică şi fetiţele de liceu care împărţeau mere cu răvaşe am găsit standuri ale bibliotecilor din ţară, unde sunt promovate tot felul de traininguri artistice şi de meserii.

„Am dezvoltat un program de incluziunea digitală a copiilor din familii social-vulnerabile şi cei din internate. Îi învăţăm cum să utilizeze calculatoru şi să facă site-uri“, şi-a prezentat oferta şefa bibliotecii raionale din Făleşti, Elena Negoiţă.

Ceva mai departe, un grafician făcea semne de carte manual, pentru toţi vizitatorii de la standul Asociaţiei bibliotecarilor din Moldova, în spatele unui pom de Crăciun construit din cărţi din Colecţiile „Adevărul“.

„Caligrafia este mai puţin răspândită la noi. Recent am avut la Vilnius o expoziţie de grafică. Colegii de la bibliotecă m-au rugat să fac semne de carte, deoarece caligrafia e mai puţin răspândită la noi. Acum în ţară mai suntem doar doi specialişti în această artă“, ne-a spus Valeriu Herţa, fost şef la Uniunea Artiştilor Plastici.

Biblioteca 2.0 de la sat

„Elevii şi părinţi din satul nostru învaţă de pe e-Content materii precum matematica, ecologie, fizică, biologie, istorie şi tehnologii informaţionale“, a menţionat şi Angela Zatic, directorul bibliotecii din satul Bravicea, raionul Călăraşi.

„Recent am susţinut proiecte similare în România şi în Ucraina şi e un pas firesc ca şi Moldova să fie inclusă în acest program. Bibliotecile au nevoie de noile tehnologii astfel încât să devină platforme pentru schimbul şi informaţii la nivel cultural şi social“, Evan Tracz, managerul Novateca Global Libraries pentru Moldova, unul dintre organizatorii târgului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite