CCA va cere contestarea modificărilor la Legea audiovizualului din UTA Găgăuzia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Consiliul Coordonator al Audiovizualului(CCA) va cere contestarea în instanţă a votării modificărilor la Legea audiovizualului din UTA Găgăuzia. Totodată, CCA va sesiza în mod repetat Cancelaria de Stat în legătura cu  această acţiune a Adunării Populare. Declaraţiile a fost făcută de preşedintele CCA, Dinu Ciocan, la şedinţa Consiliului din 3 martie, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CCA, sesizările vin în legătură cu faptul că la începutul săptămânii curente în autonomia găgăuză au fost votate, în două lecturi, modificări la Legea locală a audiovizualului. În acest context, CCA va sesiza Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media şi va cere organizarea unei şedinţe extraordinare referitoare la situaţia radiodifuzorului public regional. Dinu Ciocan a precizat că, suplimentar la aceste probleme, Consiliul de Observatori al Companiei Publice „Gagauziya Radio Televizionu”, a decis că televiziunea publică va intra în şomaj tehnic pe o durată de trei luni.

Totodată, CCA s-a arătat alarmat de posibilitatea subminării principiilor democratice de funcţionare a radiodifuzorului public regional. Consiliul este alarmat şi de situaţia jurnaliştilor şi angajaţilor „Gagauziya Radio Televizionu”. Dinu Ciocan a menţiona că radiodifuzorul public regional, în nici într-un caz, nu-şi poate sista activitatea. Potrivit lui, consumatorii de programe din regiune urmează să aibă acces la radiodifuzorul public şi să fie în continuare informaţi echidistant, obiectiv şi veridic.

Potrivit CCA, instituţia s-a autosesizat în acest caz încă la sfârşitul lunii ianuarie 2016, când Consiliul de Observatori al Companiei Publice „Gagauziya Radio Televizionu” ar fi înaintat iniţiativa de a modifica legislaţia cu privire la televiziune şi radio din zonă. CCA consideră că proiectul de modificare a legislaţiei cu privire la televiziune şi radio din Autonomia Găgăuză conţinea o serie de prevederi absolut ilegale. Totodată, Consiliul Coordonator al Audiovizualului spune că acestea contravin legislaţiei naţionale audiovizuale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite