Câţiva medici din R. Moldova, acuzaţi că ar fi luat bani pentru operarea unui copil, dar nu au făcut intervenţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la un spital public din Moldova sunt acuzaţi că, acum mai bine de un an, urmau să opereze un copil de doi ani cu tumoare, însă după o intervenţie care a durat 6 ore nu au înlăturat tumoarea. Cazul a fost făcut public pe o reţea de socializare, însă Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale susţine că persoana care a făcut postarea refuză să ofere informaţii suplimentare care ar permite să fie iniţiată o anchetă, transmite IPN.

„Cu un an şi ceva în urmă, în luna noiembrie, părinţii unei fetiţe de puţin peste doi ani au aflat că fetiţa lor trebuie operată. Avea pe creierul ei de doi ani o tumoare, care ulterior s-a dovedit a fi benignă. Intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat în unul din spitalele publice de către un medic neurochirurg pediatru. Operaţia a durat şase ore. După operaţie, ca să explice părinţilor ce a reuşit să facă, medicul a luat RMN-ul de până la operaţie şi le-a arătat cu degetul pe imagini acea parte de tumoare care, potrivit lui, a reuşit să o scoată. A mai afirmat că a încercat să facă mai mult, dar că tipul de tumoare era extrem de complicat şi riscurile erau extrem de mari. După operaţie alt RMN nu a fost făcut. Părinţii i-au mulţumit medicului, medicului asistent şi anesteziologului. Mulţumirea a fost exprimată prin sume de bani”, se spune în postarea făcută publică.

Potrivit sursei, după câteva luni, a fost făcut un RMN de control, care a arătat că tumoarea s-a extins. Părinţii ar fi revenit la acelaşi spital, la aceiaşi medici, care le-au spus că în Republica Moldova fetiţa nu mai are şanse şi să meargă undeva peste hotare. La începutul lunii mai, copilul a fost operat la Bucureşti, într-o clinică privată. Medicul a reuşit să extragă de pe creierul fetei mai bine de 80% din tumoare. Operaţia, pentru care părinţii au achitat şapte mii de euro, a durat trei ore. Sursa mai menţionează că, după operaţie, copilul a reînceput să vorbească, chiar să folosească cuvinte noi. La consultaţia repetată, după câteva luni de la operaţia din Bucureşti, nu au fost identificate dimensiuni în creştere ale tumorii. La fel şi la distanţă de alte câteva luni.

„Eu nu ştiu de ce medicul din Chişinău a făcut ce a făcut. Eu cred că el e conştient că a luat bani (el şi colegii) pentru o operaţie în care nu a făcut nimic. De fapt, bani au luat toţi, de la medici şi până la asistente. Eu nu ştiu dacă el e conştient de faptul că nu-i un medic bun. Eu presupun că el crede că ceea ce el a făcut în timpul operaţiei chiar e maxim pentru aşa cazuri. Eu vreau să reamintesc că el e neurochirurg pediatru. Adică el face operaţii pe creiere de copii. Şi el nu are idee că la distanţă de câteva ore de mers cu trenul sunt medici care pot face mult mai mult”, se mai spune în postare.

Solicitată de IPN, ofiţerul de presă al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Cristina Stratulat, a declarat că Ministerul nu a primit nicio petiţie pe acest caz, iar femeia care a publicat acest caz refuză categoric să ofere informaţii care ar ajuta Ministerul să investigheze cazul.

Şi ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat că nu a fost depusă nicio plângere cu referire la acest caz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite