Catastrofă ecologică la Termoelectrica. Conducerea companiei vrea muşamalizarea cazului

Catastrofă ecologică
la Termoelectrica. Conducerea companiei vrea muşamalizarea cazului

O cantitate de păcură s-a scurs accidental la Termoelectrica FOTO: Tudor Iovu

Ministerul Mediului anunţă că la Termoelectrica a avut loc o scurgere necontrolată de păcură, iar reprezentanţii întreprinderii încearcă să ascundă acest lucru prin interzicerea accesului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat emis, Ministerul Mediului atenţionează opinia publică în privinţa unei tentative de muşamalizare a accidentului ecologic care s-a produs în seara zilei de 28 decembrie pe teritoriul întreprinderii „Termoelectrica” din municipiul Chişinău.

Inspectorii Agenţiei Ecologice Chişinău s-au deplasat la faţa locului, după ce au fost informaţi la ora 19:30 despre caz, însă paza particulară a instituţiei nu le-a permis accesul, motivând că obiectivul protejat are o importanţă strategică, iar ora este târzie. „În consecinţă, a fost solicitat un echipaj al poliţiei, căruia la fel i s-a interzis accesul. După lungi negocieri cu şeful pazei, dar şi cu şeful securităţii interne al întreprinderii „Termoelectrica”, un inspector ecologic a fost escortat pe teritoriul instituţiei respective, pentru a investiga situaţia şi a estima proporţiile prejudiciului cauzat mediului”, au relatat reprezentanţii Ministerului Mediului.

Astfel, autorităţile anunţă că scurgerea necontrolată s-a produs în timpul transferului de păcură dintr-un rezervor în altul, iar în preajmă fusese săpată o groapă adâncă. În dimineaţa zilei de astăzi, angajaţii Inspectoratului Ecologic au efectuat un control şi au depistat că groapa fusese aproape în totalitate astupată. „În pofida solicitărilor repetate de a evacua solul contaminat, conducerea unităţii CET-2 nu s-a conformat. În atare context, Ministerul Mediului a sesizat organul de urmărire penală atât pentru obstrucţionarea inspectorilor ecologici în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, cât şi pentru tentativa de muşamalizare a cazului”, comunică reprezentanţii ministerului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările