Cartea românească ia locul celei în chirilică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii de la Cantemir au fost nerăbdători să vadă ce au primit în dar
Tinerii de la Cantemir au fost nerăbdători să vadă ce au primit în dar

La Cantemir au ajuns cele aproape 30.000 de volume „Adevărul", care vor înlocui fondul învechit de carte din 70 de biblioteci publice şi şcolare din raion.

Funcţionari, bibliotecari, profesori şi elevi din Cantemir au întâmpinat cu bucurie lotul donat de statul român, mai ales pentru că ultima achiziţie de carte s-a făcut în raion acum circa opt ani.

Ion Buzdugan, şeful Direcţiei Generale Învăţământ, ne-a spus că donaţia este binevenită deoarece bibliotecile din localităţile raionului sunt foarte sărace. „Fondul de carte existent este depăşit. Deseori, bibliotecarii se plâng la şedinţe că abonaţii nu prea au ce citi. Mulţumim din suflet Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru înzestrarea bibliotecilor noastre", a spus responsabilul.

„Am aflat din presă că vom primi un număr impunător de volume. Acum, când le am în faţă, ard de nerăbdare să anunţ toţi bibliotecarii că vor aşeza cărţi noi pe rafturi", a mărturisit Aurelia Nechit, specialist principal la biblioteca publică raională, care se află în incinta Consiliului Raional Cantemir. Aici se păstrează circa 60.000 de cărţi, 80% din acestea fiind în grafie chirilică. „Sunt foarte mulţi doritori de a citi carte românească. Din păcate, noi nu prea aveam ce le propune", a menţionat Aurelia Nechit.

În raionul Cantemir sunt 46 de biblioteci publice. Majoritatea au cel mult câte 10.000 de titluri, iar cele din satele Enichioi şi Leca sunt şi mai sărace, abia de ajung la 5.000.

HRANĂ PENTRU SUFLET

Nici la bibliotecile şcolare situaţia nu e mai bună. Maria Domenco, metodist la Direcţia Educaţie, ne-a spus că şi în şcoli cele mai multe cărţi sunt în grafie chirilică şi mulţi elevi nu pot să le citească. „Copiii au nevoie de hrană spirituală, iar acum au primit-o", a spus mulţumită funcţionara.

Volumele scoase de Editura „Adevărul" vor fi repartizate la toate cele 35 de instituţii de învăţământ din raion, în funcţie de numărul de elevi. Pentru început, cărţile au fost depozitate la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir". Liceenii din clasele mari au dat o mână de ajutor la descărcat, apoi s-au grăbit să deschidă cutiile ca să vadă ce surprize ascund. „Îmi place foarte mult lectura pentru că îmi înaripează sufletul. Descopăr multe modele în viaţă care merită a fi urmate", a zis Nadejda Cernomaz, elevă în clasa a XI-a, în timp ce răsfoia un roman. Ea ni s-a plâns că deseori nu găsea la biblioteca şcolară cărţile de care avea nevoie. „Făceam schimb cu prietenii sau rugam profesorul să ne dea să citim pe rând. Recent, am descoperit colecţiile «Adevărul»", a adăugat adolescenta.

Colegul său de clasă, Mihai Butuc, a remarcat că a căutat pe Internet cărţile pe care nu le găsea la bibliotecă, dar astfel de lectură îl obosea.

Un milion de volume „Adevărul"

Un milion de cărţi donate de Guvernul român şi cumpărate de la Editura „Adevărul" vor fi distribuite în decurs de trei luni în toate bibliotecile din ţară, în şcoli, penitenciare, unităţi militare, internate şi aziluri. Lotul întruneşte 188 de titluri de autori celebri şi este estimat la 250.000 de euro.

Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Donaţia a fost anunţată de către preşedintele României, Traian Băsescu, în timpul vizitei omologului său moldovean, Nicolae Timofti, la Bucureşti, în luna mai.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite