Candu spune că firma Kroll ar putea continua investigaţiile la BEM şi explică de ce nu s-a întâlnit cu societatea civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Kroll a reacţionat „doar verbal” la publicarea, de către preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a Raportului privind rezultatele investigaţiei cu privire la situaţia de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Potrivit spicherului, Kroll ar fi interesată şi de efectuarea celei de a doua etapă a investigaţiei - identificarea celor care au stat în spatele tranzacţiilor dubioase care au dus la golirea conturilor celor trei bănci moldoveneşti. „Dar la începutul săptămânii viitoare compania va veni cu un comunicat de presă în care va anunţa intenţiile sale”, a precizat Candu, joi, 7 mai, în pauza şedinţei Parlamentului.

„Blogul meu a fost vizitat de peste 70 mii de persoane”

„Am depus eforturi ca publicarea raportului să fie instituţionalizată, de a obţine permisiunea ca acesta să fie public. Chiar dacă nu este unul de anchetă sau de documentare, totuşi, publicarea şi eliberarea acestei presiuni a societăţii era necesară”, a declarat Andrian Candu în cadrul primei sale apariţii publice de la publicarea Raportului Kroll luni seara. El a confirmat faptul că nu a avut permisiunea investigatorilor britanici de a face publice rezultatele investigaţiei, de aceea „l-am publicat. Nu regret. Toţi au nevoie de un astfel de raport. Este important ca să continue faza a doua – identificarea persoanelor care au fost beneficiarii fraudelor şi a surselor financiare unde au ajuns. Este important ca acestea să fie recuperate”.

Candu a accentuat că în ultimele două zile, blogul său, unde a publicat documentul, a fost vizitat de peste 70 de mii de persoane, ceea ce, spune el, „înseamnă că interesul a fost mare”.

„Nu mi-am făcut PR”

Întrebat de jurnalişti dacă s-a consultat cu cineva înainte de a face public raportul, Candu a menţionat că a discutat atât cu colegii săi de partid, cât şi cu cei din alianţa de guvernare. „Prin asta e şi delicat subiectul. Pe de o parte, dacă nu faci public, eşti învinuit că ascunzi ceva, pe de altă parte, dacă îl publici eşti învinovăţit de PR. Cu colegii din coaliţie am discutat. Acum 10 zile am avut o discuţie cu dl Filat, în cadrul consiliul coaliţiei am abordat subiectul. Am ajuns la concluzia că documentul trebuie făcut public”.

El s-a arătat convins că cei care stau în spatele tranzacţiilor vor fi identificaţi atât în cadrul următoarei etape de investigare, cât şi de organele de anchetă, care au abilitatea de a reţine şi a sancţiona. În acelaşi timp, Andrian Candu i-a luat apărarea omului de afaceri Ilan Shor, reţinut miercuri de CNA şi plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. „Cu siguranţă, în spatele lui stau mai multe persoane. Nu e posibil ca doar o persoană să ia atâtea credite, să fie implicată în diverse scheme. Există consiliul de directori, de adminsitraţie etc., iar ancheta asta trebuie să identifice”, a spus Candu.

Candu a eliberat societatea civilă de o povară

Amintim că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a dispărut din spaţiul public după ce a dat publicităţii raportul companiei americane Kroll, referitor la furturile din sistemul bancar din Republica Moldova. Spicherul Legislativului a anunţat câteva evenimente publice la care urma să fie prezent, pe care apoi le-a anulat sau la care nu a participat. De exemplu, marţi, 5 mai, era programată o şedinţă cu participarea liderilor şi formatorilor de opinie ai societăţii civile, precum şi a reprezentanţilor mass-media cu profil economic, pentru discuţii pe marginea rezultatelor preliminare ale investigaţiei privind situaţia de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, realizată de compania americană. Andrian Candu a găsit justificarea pentru anularea acestui eveniment: „Am avut discuţii cu mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, cu oameni cunoscuţi. Ar fi apărut discuţii de ce unii au venit etc. Am fi discutat asupra raportului ore întregi, iar fiecare din personalităţile din societatea civilă ar fi avut o anumită povară persoanlă. Pentru a evita acest lucru, am luat decizia respectivă”.

Spicherul Andrian Candu a mai precizat că publicarea raportului nu intră sub jurisdicţia legislaţiei Republicii Moldova ce ţine de secret de stat. „Nu este un secret de stat. Nu pot fi tras la răspundere. Singurul risc pe care îl am este unul comercial”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite