SONDAJ Când şi cum sărbătoresc moldovenii ziua îndrăgostiţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu efectuat de Magenta Consulting arată că 49% din moldoveni îşi felicită jumătăţile pe 14 februarie şi doar 3% de Dragobete, iar în majoritatea cazurilor dragostea se exprimă în flori şi mici atenţii.

Au mai rămas doar câteva zile până când parcurile, restaurantele, teatrele sau cinematografele vor fi pline cu îndrăgostiţi care-şi vor sărbători iubirea de Sfântul Valentin.

Cei care ştiu cum îşi pot surprinde jumătatea au fost deja la cumpărături. „I-am cumpărat iubitului meu un cadou hand made, o linguriţă pe care scrie un mesaj. Este un cadou simplu, dar original. Şi el în fiecare an îmi cumpără ceva lucrat manual şi flori“, mărturiseşte Selina Moisei (27 de ani).

Unii însă lasă suprizele pentru ultima zi. „Astăzi cumpăr lalele pentru mama, dar pe 14 februarie voi reveni după flori pentru soţie. De cele mai multe ori îi cumpăr flori sau o surprind şi cu bilete la teatru sau operă. Nu cumpăr cele mai scumpe flori, ci cât mai multe. Este o zi frumoasă în care marcăm o stare de spirit“, susţine Vladimir Zastavniţchi.

Alţii preferă să-şi sărbătorească dragostea de Dragobete, pe 24 februarie. Printre aceştia sunt şi artiştii Costi Burlacu şi Corina Ţepeş, care au pregătit şi un concert ce va avea loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac“. „Avem foarte multe sărbători străvechi care trebuie promovate. E important că lumea iubeşte şi că sărbătoreşte dragostea pe 14 februarie, dar nu trebuie să uităm nici de tradiţiile noastre. Nu este neapărat să aştept Dragobetele ca să surprind persoana iubită. Aceste sărbători vin doar să le reamintească celor care uită de dragoste. De cele mai multe ori, pe 24 februarie cumpăr flori şi avem o cină romantică“, susţine Costi Burlacu.

Flori, ciocolată, bijuterii

Un studiu efectuat de Magenta Consulting arată că 49% din moldoveni sărbătoresc dragostea pe 14 februarie şi doar 3% o fac pe 24 februarie, de Dragobete. O treime din conaţionali nu marchează niciuna dintre aceste zile, iar 15% optează pentru ambele. Printre cele mai populare cadouri sunt: felicitările cu mesaje romantice, florile, ciocolata sau bijuteriile. Cei care au un buget mai generos pentru această zi optează şi pentru o cină în doi sau pentru o seară romantică la hotel, arată acelaşi studiu.

Preferinţele cuplurilor în materie de cadouri sunt confirmate şi de vânzători, pentru care Sfântul Valentin aduce nu doar dragoste, ci şi bani. „Cei mai mulţi cumpărători vin pe 14 februarie. Majoritatea ştiu deja ce fel de flori preferă iubitele lor. De cele mai multe ori, iau orhidee. Mai cumpără şi trandafiri. Tinerii optează pentru un trandafir sau un buchet de zambile ori lalele, oamenii de afaceri vin şi cumpără însă buchete şi de 101 trandafiri roşii sau albi“, spune Vera, care vinde flori în centrul Capitalei.

În tinereţe nu primeam flori, pentru că atunci nu erau aşa sărbători. Acum primesc câte un buchet de trandafiri în fiecare an pe 14 februarie. Elena Rotaru, 50 de ani
Nepoata mea are 16 ani şi se pregăteşte de 14 februarie.  Pe vremea mea  nu era aşa ceva. Primeam flori  pe 8 martie. Oxana Semanev, 74 de ani

Sărbători actualizate

Specialiştii susţin că ambele sărbători au o istorie foarte veche, dar s-au actualizat odată cu schimbarea societăţii în care trăim. „Pe vremuri, tot ce era legat de dragoste în societatea tradiţională se manifesta altfel. Nu erau nişte relaţii deschise, manifestate prin gesturi pe care le cunoaştem şi le acceptăm în ziua de azi. O atingere de mână de acum 200 de ani făcea cât o declaraţie în gura mare făcută astăzi de un tânăr care o cere în căsătorie pe o fată. Însăşi intimitatea era o chestiune particulară. De la o vreme, sub impactul unor influenţe externe, vechile percepţii, comportamente au fost remodelate“, explică Varvara Buzilă, director adjunct a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

„Dacă frunzărim presa de acum 30 de ani din Marea Britanie, din SUA, din Germania o să vedem că despre sărbătoarea Sfântului Valentin se vorbea la fel de puţin ca despre Dragobete în regiunea noastră. Este important să ţinem cont de acest fapt, ca să înţelegem că se produc nişte procese la nivel global şi e foarte uşor să comercializezi, să faci din asta industrii culturale“, explică specialista.

Totodată, Varvara Buzilă spune că nu este neapărat să renunţăm la sărbătoarea locală pentru a împrumuta alta străină. „Aceste sărbători sporesc coeziunea şi solidaritatea socială. Astfel, tinerii pot sărbători relaţiile lor de dragoste de şapte ori atâta timp cât ele le fortifică prietenia. Ideea e să le fie de ajutor în ceea ce au de realizat ca tineri, ca viitori părinţi“, mai adaugă specialista.

69 de căsătorii urmează să aibă loc în municipiul Chişinău pe 14 februarie, potrivit Serviciului Stare Civilă. Pentru 24 februarie nu a fost depusă nicio solicitare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite