CAMPIONI/ Fenomenul „Tornado“ în fotbalul de sală din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul Tornado Chișinău a avut o ascensiune rapidă în futsalul moldovenesc, cucerind trei titluri consecutive. Potrivit regulilor UEFA, doar campioana naţională are dreptul să reprezinte Moldova în cupele europene intercluburi.

În ultimele trei ediţii ale campionatului naţional de fotbal în sală titlul de campion al Moldovei a revenit doar unei singure echipe, formaţia Tornado.

Echipa din Capitală, precum şi celelalte grupări din campionatul intern, nu au un statut profesionist şi astfel, jucătorii sunt studenţi sau angajaţi în diferite domenii.

Tornado, în premieră absolută pentru futsalul autohton, a învins de trei ori consecutiv în campionatul intern. Performanţa este cu atât mai preţioasă dacă se ia în consideraţie faptul că echipa a fost fondată abia în septembrie 2004 şi în 2007 a acces în Divizia Naţională.

„Ideea fondării echipei ne-a venit în urmă cu şapte ani. Eram un grup de profesori de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova care jucam fotbal de câteva ori pe săptămână, iar după ce am obţinut victoria la Universiada republicană, am decis să creăm o formaţie pentru a ne păstra forma de joc", a spus Sergiu Ţurcan, preşedintele-antrenor al clubului, care este şef al Catedrei de drept public de la ULIM.

image

ECHIPA DOCTORILOR A DEBUTAT ÎN DIVIZIA A

În 2004, atunci când a debutat în Divizia A, Tornado mai era numită şi „echipa doctorilor" deoarece în lot erau patru doctori în drept, unul în istorie şi unul în ştiinţe economice.
Octavian Ţâcu, unul din profesorii universitari care a stat la baza fondării grupării Tornado, consideră că această „furtună" va face, încă mult timp, legea în fotbalul în sală din Moldova. Este un proiect la care ţin mult. Cred în succesul şi activitatea îndelungată a formaţiei deoarece aici se joacă mai mult pentru suflet decât pentru bani. Faptul că majoritatea jucătorilor profesează în mediul academic conferă o notă sporită de intelectualitate prestaţiei echipei", este de părere doctorul în istorie, Octavian Ţâcu. Ex-pugilistul, participant la Olimpiada-1996 din Atlanta, a mai remarcat că echipa Tornado perpetuează prezența studenților în lotul de jucători și asta îi asigură un viitor de succes formației.

Imediat după ce a promovat în Divizia Naţională, în anul 2007, gruparea pregătită de Sergiu Ţurcan şi-a căpătat un statut de favorită în competiţiile interne şi, doi ani la rând, a intrat în posesia Cupei Moldovei şi a medaliilor de bronz în campionat. În ediţia 2009 a campionatului naţional, Tornado a cucerit pentru prima dată titlul şi nu l-a mai cedat în trei sezoane consecutive.

GRĂNICERI ŞI POLIŢIŞTI, SCOŞI PE TEREN

Încă din primii ani de activitate, lotul grupării Tornado a inclus, preponderent, studenţi şi profesori de la diferite instituţii de învăţământ din Capitală.

Unul dintre primii componenţi ai echipei este şi portarul Nicolae Neagu, care de trei ani evoluează în Polonia, la Akademia Pniewy, care, la fel ca şi Tornado, a obţinut trei victorii consecutive în campionatul intern. „Veterani" în lotul actual de jucători sunt portarul Ruslan Istrati şi jucătorul de câmp Dumitru Turcu, care evoluează în „echipa doctorilor" din anul 2005.

Patru dintre jucătorii de bază ai echipei sunt colaboratori ai Serviciului Grăniceri din Moldova. Este vorba despre căpitanul echipei şi golgeterul ultimei ediţii de campionat, Valeriu Băeşu, cel mai bun jucător în 2010-2011, Dorin Coceban, precum şi alţi doi fotbalişti, Ion Caraman şi Dumitru Turcu. Iar portarul de bază al echipei, Ruslan Istrati, este ofiţer în Comisariatul de Poliţie Centru.

Ultimul meci din actualul sezon, echipa Tornado îl va susţine duminică, când se va confrunta cu Lexmax Chişinău, în finala Cupei Moldovei.

Tornado, din nou în Cupa UEFA

Preşedintele Clubului Tornado, Sergiu Ţurcan consideră că fiecare echipă din competiţia internă tinde să obţină primul loc, deoarece doar astfel poate accede pe arena internaţională. Cucerind primele două titluri în Moldova, Tornado ne-a reprezentat în 2009 şi 2010 în Cupa UEFA. La acelaşi turneu „echipa doctorilor" va participa şi în august curent, urmând să-şi afle adversarele la tragerea la sorţi din luna iulie.

La debutul lor în turneele europene, în 2009, moldovenii au învins în etapa preliminară din Bulgaria, unde au devansat campioanele din Turcia, Irlanda şi ţara gazdă. Iar în runda secundă care a avut loc la Debrecen (Ungaria), moldovenii au ocupat doar locul doi şi au părăsit competiţia, fiind devansaţi doar de jucătorii din Bosnia şi Herţegovina. În ediţia 2010, Tornado a avut mai puţin noroc şi a evoluat doar în etapa preliminară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite