Campanie electorală cu feţe bisericeşti, răpiri şi injurii în Moldova

Campanie electorală cu feţe bisericeşti, răpiri şi injurii în Moldova

Promo-LEX

Conform ultimului raport preelectoral prezentat astăzi de asociaţia Promo-LEX, climatul campaniei electorale din Republica Moldova în ultimele două săptămâni a fost marcat de diversificarea metodelor de agitaţie electorală din partea concurenţilor electorali. Politicienii s-au întrecut şi în incidente violente cu caracter electoral şi influenţe abuzive asupra alegătorilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În perioada de raportare, CEC a adoptat hotărâri care au completat cadrul normativ, dar şi a depăşit prevederile Codului Electoral. CEC iarăşi a eşuat să îndeplinească prevederile Codului Electoral referitoar la precizarea modalităţii de vot pentru anumite categorii de alegători", a declarat Ion Manole, şeful misiunii de observare Promo-LEX. Reprezentanţii ONG-ului au mai constatat că în toate circumscripţiile electorale, cu excepţia celor pentru municipiul Bender şi regiunea transnistreană, au fost distribuite invitaţii la vot editate de CEC. Totuşi, CEC a eşuat să plaseze în termen pe pagina sa web listele electorale din toate secţiile de votare şi nu a prevăzut o modalitate unică de accesare a listelor electorale.


Petreceri electorale
şi aruncături de pietre

„Am observat, de asemenea, o serie de activităţi de agitaţie electorală: concerte electorale, acţiuni de tip «din uşă în uşă», publicitate stradală, petreceri pentru tineri sau autovehicule cu publicitate audio şi vizuală", a adăugat Manole. În cadrul campaniei nu puteau lipsi scenele violente între alegători sau membri de partide. Un exemplu este incidentul din timpul concertului interpretei Irina Loghin, care a fost atacată cu pietre de către un sătean din Costeşti. La acelaşi capitol poate fi tercută şi răpirea candidatului PCRM, Artur Reşetnicov.


Atragerea Bisericii în Campanie
În perioada de monitorizare, observatorii au constat şi cazuri de implicare indirectă a feţelor bisericeşti în campania electorală de către candidaţii electorali. Dintre acestea pot fi menţionate hramurile din diferite localităţi, în scopul agitaţiei electorale, diferite donaţii făcute bisericilor din satele Hârtopul Mic şi Dubăsarii Vechi, raioanele Criuleni şi Călăraşi. S-a mai constatat şi un caz de distribuire a foilor volante enoriaşilor parohiei din satul Cărpineni, raionul Hânceşti, de către reprezentanţii PCRM. În aceste pliante, membrii PLDM, PD şi PL sunt calificaţi drept „duşmani ai Bisericii Ortodoxe din Moldova".


Ce este Promo-LEX
Obserbvatorii de la Promo-LEX au făcut o serie de recomandări Comisiei Electorale Centrale, administraţiei publice, organelor de poliţie, concurenţilor electorali, dar şi mass-mediei din Republica Moldova.
Asociaţia Promo-LEX este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, axată pe promovarea valorilor democratice şi a standardelor internaţional recunoscute în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Misiunea Asociaţiei Promo-LEX este de a contribui la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova prin promovarea şi apărarea drepturilor omului şi prin consolidarea Societăţii Civile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările