Burse europene pentru studenţii moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a prinde o bursă de studii în afară valabilă din toamnă trebuie să aplicaţi în februarie-martie
Pentru a prinde o bursă de studii în afară valabilă din toamnă trebuie să aplicaţi în februarie-martie

Lupta pentru un stagiu de studii din toamnă a început deja. Mai multe fundaţii şi instituţii de învăţământ de peste hotare au pus la bătaie granturi accesibile şi pentru tinerii din Republica Moldova.

Cele mai multe stipendii sunt acordate masteranzilor şi doctoranzilor, care au o temă de cercetare. Ungaria, bunăoară, oferă subvenţii doritorilor să facă un masterat la o instituţie cu profil agrar. Cursurile se ţin în limba engleză şi durează doi ani. Programul acoperă complet costurile de studii şi de trai, la care se adaugă o bursă lunară de 270 de euro. Cei care vor să prindă un grant în Ungaria trebuie să se grăbească. Şi asta pentru că termenul-limită este ultima zi a lunii februarie.

Fundaţia polono-americană „The Lane Kirkland“ oferă moldovenilor burse de masterat în următoarele domenii: Economie şi Management, Administrare publică, Drept, Ştiinţe Politice, Sociale şi Relaţii Internaţionale. Dosarele pot fi depuse până pe 1 martie, iar formularul de aplicare poate fi găsit pe site-ul Ministerului Educaţiei din Moldova. O altă fundaţie, Open Society, oferă studenţilor din fosta Uniune Sovietică şansa unui doctorat în ştiinţe umanitare la una dintre universităţile acreditate la această organizaţie.

Parteneriatele USM 

Studenţii de la Universitatea de Stat din Moldova pot concura pentru ofertele de studii ale instituţiilor-partenere din întreaga lume. Un exemplu este programul de schimb academic cu Universitatea din Geneva, care pune la dispoziţia moldovenilor burse de masterat şi doctorat. Sunt eligibili doar tinerii înscrişi deja la instituţia de acasă şi care cunosc, obligatoriu, limba franceză. Dosarele se completează online, până la 31 martie. Tot pentru studenţii de la USM sunt accesibile şi granturile oferite de Guvernul Lituaniei. Cursurile durează de la o lună până la zece luni şi sunt specializate în exclusivitate în cunoaşterea culturii, limbii şi tradiţiilor poporului lituanian.

Guvernul Suediei pune la bătaie 20 de locuri, finanţate în totalitate, la Stockholm School of Economics, una dintre cele mai renumite instituţii de învăţământ de profil. După doi ani şi jumătate de licenţă, beneficiarii pot alege una dintre specialităţile: Antreprenoriat, Marketing, Finanţe şi Economie. Printre criteriile de admitere se numără o notă minimă de 7 la matematică şi engleză. Dosarele pot fi completate pe net, până la 8 aprilie, de către studenţii din Moldova, Belarus, Ucraina şi Georgia.

Masterat american, la Praga 

Un masterat întocmit sută la sută după un program american poate fi luat şi fără a trece oceanul. Fundaţia de Studii Americane propune tinerilor din întreaga lume oportunitatea de a face un masterat în Cehia, la Institutul American de Sisteme Economice şi Politice (IIPES). „Organizate în parteneriat cu Charles University din Praga, cursurile sunt axate pe diversitatea culturală a participanţilor şi schimbul de cunoştinţe. Un an de studii costă peste 3.000 de dolari, dar fundaţia poate acoperi chiar şi în întregime cheltuielile, în funcţie de rezultatele academice“, povesteşte Lilia Braga, fostă bursieră moldoveancă la IIPES. ;

Toefl, obligatoriu

Una dintre cerinţele de bază ale universităţilor din afară este cunoaşterea limbii engleze, dovedită prin certificatul TOEFL. Examenul, divizat în trei categorii: testarea orală, în scris şi la calculator, este administrat doar în cadrul centrelor autorizate de către Serviciul pentru Testări Educaţionale (ETS). În Republica Moldova, taxa pentru susţinerea probei este de 160 de dolari americani.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite