Bulgarii din Moldova vor statut special pentru raionul Taraclia

Bulgarii din Moldova vor statut special pentru raionul Taraclia

În raionul Taraclia, 66% din populaţie este o reprezintă bulgarii. FOTO: gagauzinfo.md

Pe 12 aprilie, va avea loc „soborul general republican“ al bulgarilor  din Republica Moldova, anunţă portalul gagauzinfo.md.  Adunarea va avea loc în casa se cultură din Taraclia, raion unde locuiesc compact reprezentanţii acestei minorităţi etnice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit gagauzinfo.md, pe agenda reuniunii figurează subiectul privind o eventuală adoptare de către Parlamentul Republicii Moldova a unui proiect de lege ce i-ar oferi un statut special cultural naţional raionului Taraclia. 

De asemenea, bulgarii din Moldova vor să discute problemele ce ţin de dezvoltarea limbii bulgare, culturii şi tradiţiilor, păstrarea identităţii etnice a bulgarilor din Moldova, precum şi subiecte ce ţin de studierea limbii de stat.

Totodată, membrii comitetului organizatoric privind convocarea celui de-al doilea „sobor general republican al bulgarilor“ vor să fie adoptată o adresare către conducerea ţării privind instituirea a două sărbători:  3 martie – Ziua eliberării Bulgariei de sub jugul otoman şi 24 mai – Ziua scrisului slavon.

Potrivit portalului primăriilor din Moldova, raionul Taraclia, aflat la sudul Stepei Bugeacului, pe partea stângă a râuleţului Lunguţa, la o distanţă de 161 de kilometri de Chişinău. Raionul Taraclia, cu o suprafaţă totală de de  673,69 km², are 26 de localităţi dintre care: un oraş, 14 comune şi 11 sate. Raionul are o populaţie de 43.151 locuitori. Taraclia este unicul oraş din Moldova în care populaţia este majoritar bulgară (66%).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: