Bugetul Moldovei: finanţarea externă, valorificată ineficient. Fondul de rezervă, cheltuit iraţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât planificarea, cât şi executarea bugetului de stat în 2014 s-a făcut în baza programelor şi sub-programelor de cheltuieli, acest fapt contribuind la o mai bună monitorizare a modului în care Executivul şi-a îndeplinit obiectivele de guvernare, constată economiştii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Aceştia au stabilit că guvernanţii folosesc iraţional mijloacele Fondului de rezervă al Guvernului.

Potrivit studiului Expert-Grup, obiectivele stabilite în aceste programe au fost îndeplinite în proporţie de 64%.

Gestionarea datoriei publice, defectuoasă

Cadrul de gestionare a datoriei publice este evaluat de către Expert-Grup ca fiind unul slab, care comportă riscuri de instabilitate bugetară. Expertul Iurie Morcotîlo a remarcat şi problema de alocare a surselor financiare din Fondul de Rezervă a Guvernului, menţionând că nu a fost exclusă practica de redirecţionare a mijloacelor din acest fond, prevăzut pentru situaţii excepţionale, către diverse evenimente şi călătorii. „Considerăm că Fondul de rezervă trebuie să fie unul strategic, care să fie folosit doar în cazuri excepţionale şi să nu meargă la finanţarea unor cheltuieli care pot fi prevăzute din timp de fiecare instituţie”, a subliniat expertul.

Finanţarea externă, valorificată ineficient

Ca şi în alţi ani, rămâne actuală problema valorificării banilor veniţi de la donatorii externi.  În  2014 nu au fost alocate 46 mln lei pentru  neîndeplinirea la timp a condiţiilor stabilite în proiectele de asistenţă tehnică. La fel, pentru mijloacele dintr-un credit de la BERD, tot din cauza neîndeplinirii clauzelor stabilite în acordul de finanţare, Republica Moldova va plăti mai scump, deoarece alocarea banilor a fost transferată pentru 2017.

O altă problemă care a marcat executarea bugetului de stat pe 2014 a fost legată de garanţiile date de Guvern pentru creditele acordate Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Sociale. Anterior, garanţiile pentru creditarea unor agenţi economici se ofereau doar după ce acestea erau votate în Parlament, notează Expert-Grup.

Modificările făcute anul trecut precum că Guvernul poate să acorde garanţii pentru băncile comerciale fără să mai fie necesar aprobarea de către Parlament. Noi considerăm că această modificare trebuie anulată, nu vedem de ce excepţii se poate de făcut doar pentru băncile comerciale sau în sistem de criză, iar restul garanţiilor de stat trebuie să treacă printr-o procedură mai lungă, inclusiv prin aprobarea de Parlament.

                                                                                                        Iurie Morcotîlo

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite