BITEI - 2012, un regal cultural la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internațional al Artelor Scenice adună în Capitală, timp de nouă zile, trupe din 15 țări, oferind publicului de la noi un copios program de dans, muzică și teatru.

Cel mai important festival al artelor spectacolului din Moldova şi-a deschis cortina vineri, la Opera Naţională. Ediţia aniversară (a zecea) a Bienalei Teatrului „Eugene Ionesco" (BITEI) are genericul „Teatrele se întâlnesc la Chişinău". „Nu doar teatrele noastre, dar şi oraşul Chişinău şi locuitorii săi au nevoie de acest eveniment", a spus, la deschidere, directorul BITEI, Petru Vutcărău.

Pentru a doua oară, festivalul are susţinerea Ministerului Culturii. „Este imposibil să nu susţii o asemenea manifestare artistică ştiind că-ţi duce faima în toată lumea", a explicat ministrul Culturii, Boris Focşa, care a promis că la ediţia următoare autorităţile vor contribui şi mai mult la buna desfăşurare a evenimentului.

„AMBASADORUL" PREMIAT

Tocmai pentru acest rol de „ambasador al culturii", BITEI a obţinut în 2012 Premiul Cultural European. „Acest festival reuşeşte să construiască punţi culturale între Europa de Est şi de Vest şi în întreaga lume, promovează toleranţa, diversitatea şi aduce oamenii împreună", a motivat Dieter Topp, preşedintele KulturForum Europa, care i-a înmânat lui Petru Vutcărău distincţia din porţelan de Meissen.

Jurnalistul german a remarcat că ediţia din acest an prezintă „un bogat meniu cultural, o varietate largă de hrană spirituală, de la divertisment până la teatru contemporan politic şi critic".

„Prin această diversitate tematică, organizatorii au încercat să iasă din perimetrul elitist al teatrului, invitând şi spectacole muzicale, coregrafice", a remarcat criticul teatral Valentina Tăzlăuanu.

RITMURI ŞI CULORI ORIENTALE

Festivalul a fost deschis cu spectacolul de muzică şi dans coreean „Ecoul sufletului", susţinut de grupul de percuţie „Tae-Geuk". Dansurile budiste, măştile, costumele, dar mai ales sincronizarea perfectă a instrumentiştilor şi ritmul dobelor tradiţionale au ridicat sala în picioare.

Sâmbătă, publicul moldovean a avut ocazia să-l revadă pe fostul actor de la „Eugene Ionesco" Andrei Moşoi, care lucrează de câţiva ani la Teatrul „Scena Rusă" din Berlin. El s-a întors la Chişinău cu monospectacolul „Spovedania unei măşti", după Yuiko Mishima.

Compania „Ricci/Forte" din Roma a şocat cu „Troia's discount", un spectacol (interzis sub 16 ani) despre societatea modernă de consum, unde însuşi omul ajunge un produs aruncat în coşul de cumpărături. Celebra trupă londoneză „Tiger Lillies Band" a încântat oaspeţii festivalului până după miezul nopţii cu multă muzică bună şi umor fin englezesc.

image

FOTO: Tiger Lillies Band a ieșit de câteva ori la bis

Duminică, Teatrul „Ilya Chavchavadze" din Batumi a prezentat spectacolul „Angajare de clovn" de Matei Vişniec. Dramaturgul a venit şi el să vadă montarea georgiană şi să-şi lanseze un volum de poezie.

VA URMA...

Şi asta nu e tot, urmează încă multe suprize frumoase. Renumitul regizor rus Roman Viktyuk aduce spectacolele „Salomeea" şi „Maestrul şi Margareta". Din România vin teatre premiate la numeroase festivaluri, iar moldoveanul Radu Poclitaru revine la Opera Naţională cu baletele „Undenground" şi „Salonul nr. 6".

image

FOTO: Teatrul lui Roman Viktyuk aduce spectacolul „Maestrul și Margareta"

Închiderea festivalului va avea loc pe 3 iunie, cu spectacolul „Iosif şi amanta sa" de Val Butnaru, repus în scenă, după 18 ani, de Petru Vutcărău. „Nu e o copie a spectacolului de cândva, ci o variantă nouă. De această dată, m-am concentrat pe conţinut, şi mai puţin pe formă", a mărturisit regizorul.

Nu ratați următoarele spectacole din festival:

Luni, 28 mai:
14.00 - Cursuri de Teatru din Oradea (România) spectacolul „Actriţa", pe scena Teatrului „Luceafărul";
16.00 - Compania Drastic Dance „O" din Tokyo (Japonia), spectacol de dans „Culorile", la Teatrul „Eugene Ionesco";
19.00 - Teatrul „Mihai Eminescu" din Botoşani (România), „Caii la fereastră", la Teatrul „A.P. Cehov".

Marţi, 29 mai:
17.00 - Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti (România „Miriam W.", la Teatrul „M. Eminescu";
20.00 - Compania de dans „Kamea" din Israel, spectacol de dans „Carmina Burana" la Opera Naţională;
22.00 - Formaţia „Trigon", concert de muzică ethno jazz, la Teatrul „Eugene Ionesco".

Miercuri, 30 mai:
15.00 - Teatrul „M. Eminescu" din Chişinău, „Pomul vieţii"; 17.30 - Teatrul „Popojedem" din Praga (Cehia), „Pupila", la Teatrul „A.P. Cehov";
20.00 - Teatrul lui Roman Viktyuk din Moscova (Rusia) cu „Salomeea", la Opera Naţională.

ÎNTRE 50 ŞI 500 DE LEI

Preţul biletelor la spectacolele din festival variază între 50 şi 500 de lei. Pensionarii, veteranii şi persoanele cu handicap le pot cumpăra însă cu 30 de lei. Bugetul festivalului se ridică la 5 milioane de lei. O mare parte din cheltuieli sunt acoperite de sponsori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite